2
1

2
1


2
ÇOCUK PSİKOLOJİSİ SORUNLARI
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1


2
1

2
GENÇLİK PSİKOLOJİSİ SORUNLARI
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1


2
1

2

BEYOĞLU BELEDİYESİ İLE BİRLİKTE GERÇEKLEŞTİRDİĞİMİZ MUTLU AİLELER MUTLU ÇOCUKLAR SEMİNERLERİMİZİ TAMAMLADIK.
1

2
1

 

.: AİLENİZİN PSİKOLOJİK REHBER KİTABI :.

İŞTAHSIZ ÇOCUKLAR

Yaz aylarında çocuklarda iştahsızlık probleminin daha fazla görülmeye başladığına tanık oluyoruz. Kışın okula giderken kahvaltı etmese bile bir şey atıştıran çocuklar, yaz ve tatil atmosferine girdiklerinde yemek yemelerinde de bir tatil hareketi göstermektedirler. Bu durumda ailenin ve de özellikle annenin baskısı iştahsızlığı arttırabilmektedir.

Çocuk ya boya gider ya da yaz atmosferinde yüzer veya koşturarak yediklerini hızla yakar, bu durumda aile çocuklarının ya hiç kilo almadığı ya da zayıfladığı saplantısına kapılacaktır. Çocuklar için de bulundukları yaşa ve psikolojik gelişim dönemlerine göre inatçılık davranışları gösterebilirler. Bizim gibi geleneksel toplumlarda aile özellikle annenin birincil ve tek görevi çocuğu olarak görüldüğü için anne bilinçli olmadan da çocuk üzerinde baskı kurabilir. Geleneksel toplumlarda çocukların sıhhatli oluş kriterlerinin içinde şişman ve toplu olmaları vardır. Bu durum toplumsal baskıyı oluşturabilir. Çocuklar yaz aylarında deniz, kum, oyun, arkadaşla oynama, ev ortamına çıkma gibi aktivitelerin içine girmektedirler. Yemek yemek onların durması, oturması anlamına gelir. Çocuklar durmak ve engellenmek istemezler. Çocuklardaki iştahsızlığın bir başka nedeni ise annenin rejim yapıyor olması olabilir. Çocuklar yakın çevrelerini özellikle annelerini taklit ederler. Annelerini taklit ederler. Annelerine şöyle söylerler 'Bana yediriyorsun ama sen yemiyorsun' derler. Bazen de evde fazla kilodan dolayı babanın bir sağlık sorunu yaşanmıştır. Bu durumda çocuğun kafasını karıştırabilir. Çocuklar ev içinde yaşanan sorunlardan dolayı kendilerini sorumlu veya suçlu hissedebilirler. Ya da evde yaşanan olumsuz olaylardan dolayı kendilerini suçlarlar ve kendilerini aç bırakarak cezalandırırlar.

Yine hiperaktif hareketli çocuklarda iştahsızlık davranışını görürüz. Bu çocuklar ya aileleriyle bir sen-ben tartışmasını yemek olayında da yaşatırlar. Ya da oyun, oyuncak, bilgisayar veya arkadaşa o kadar kendilerini kaptırırlar ki yemek yemek bu takıldıkları faaliyetlerinden kendilerini kopartacaktır. Bu kopma çok kısa süreli hatta birkaç dakika şeklinde olsa da bir türlü katlanamazlar. Yemeği ya elde yemek isterler ya da annelerini peşlerinden koştururlar, önce anne yemek için onları çağırmak, onları masaya oturtmak için koşar. Daha sonra da yemeği bitirmek için koşar. Büyüdüklerinde de yemek yeme zamanını kaybedilmiş zaman olarak düşünürler.

Yazın ya fazla su veya sıvı alırlar ya da suyu yemek öncesi veya olur olmadık zamanlarda içerler. Bu durumda iştahlarını kapatır. Ya da sık sık meyve suyu, kola gibi içecekler içerek midelerini doldururlar.

Hatta rejim yapanlara beslenme uzmanlarının önerdiği gibi sık sık ve az az yerler. Böylece masasında hiçbir şey yemezler. Ama oralarda mideyi dolduracak veya doluluk hissi verecek şeyler yerler. Bütün bu saydığımız durumlar ve daha sayamadığımız durum sizin çocuğunuzu da etkileyebilir. Bazen de bir kardeşinin olacağını önermesi veya yakın zamanda bir kardeşinin olması onu üzmüştür. Ya da iştahsızlık davranışları göstererek ilgiyi üzerinde devamlı tutmak istiyordur.

Çocuğunuzdaki uyku sorunları da iştahsızlığı yaratabilir. İştahsız çocukların çoğunda uyku sorunları vardır. Çocuğunuzun iştahını düzeltmeden önce uyku düzenini devreye sokarsanız iştahsızlık probleminin kendiliğinden, hiçbir şey yapmanıza gerek kalmadan düzeldiğini göreceksiniz. Tabi ki ailedeki geçimsizlikler, tartışmalar önce çocukları etkiler. Ailedeki kısa ve uzun süreli ayrılıklar, boşanma gibi ailenin dengesini bozacak durumlar çocukların beslenmelerine yansıyacaktır. Ailede yaşanmış korkular, sıkıntılar, ekonomik zorluklarda çocuklara iştahsızlık biçiminde yansıyabilecektir. Bazen anne ile babanın arasındaki kavgaları kesebilmek, durdurabilmek için çocuk iştahsızlık davranışını kullanır. Bir süre sonra bu davranış alışkanlık haline gelir ve kalıcı olabilir. Hatta benzer durumlar ergenlik döneminde de görülebilmektedir.

İştahsızlık bir çocuk doktorunun yardımcı olacağı bir konu gibi görünmesine rağmen, temelinde psikolojik durumlar yatabilmektedir. İştahsızlık konusunda çocuk doktorunuzu aramadan önce psikolojik destek alabilirsiniz.

geri











 
Eylül 2018
  Pzt     Sal     Çrş     Prş     Cum     Cts     Pzr  
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
21.09.2018 tarihinde etkinlik yok.


YETİŞKİN PSİKOLOJİSİ SORUNLARI





































İŞ YAŞAMI PSİKOLOJİSİ SORUNLARI








CİNSELLİK




















 
 

Sitedeki tüm yazılar Uzman Psikolog Alanur Özalp'e aittir. Tüm hakları saklıdır. İzin almadan kullanılamaz.