2
1

2
1


2
ÇOCUK PSİKOLOJİSİ SORUNLARI
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1


2
1

2
GENÇLİK PSİKOLOJİSİ SORUNLARI
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1


2
1

2

BEYOĞLU BELEDİYESİ İLE BİRLİKTE GERÇEKLEŞTİRDİĞİMİZ MUTLU AİLELER MUTLU ÇOCUKLAR SEMİNERLERİMİZİ TAMAMLADIK.
1

2
1

 

.: AİLENİZİN PSİKOLOJİK REHBER KİTABI :.

GEVŞEME, RAHATLAMA, KAS GEVŞETME ÇALIŞMALARI

Psikolojik tedavinin gücünü artırmak için kullanılması gereken yöntemlerden biri de gevşeme ve rahatlama teknikleridir. Hiçbir yan etkisi olmayan her yerde ve durumda kişisel olarak kullanabileceğiniz en ekonomik ve kısa sürede sonuca götüren bir tekniktir. Psikolojik her türlü sorunda gevşeme ve rahatlama tekniklerini kullanabiliriz.

Rahat bir koltuğa oturun veya divana uzanın. Derin, güçlü bir nefes alın. Bu aldığınız nefesi bir iki saniye tutun ve yavaş yavaş bırakın. Örneğin; nefesinizi bir saniyede aldıysanız, 3 saniyede bırakın. Nefesinizi ne kadar uzun sürede verebilirseniz, o kadar doğru yapıyor olacaksınız. Nefesinizi alırken 5 duyuya hitap edecek şekilde düşünün. Sesli, güçlü bir nefes alın. Dışarda çok sevdiğiniz bir parfüm kokusu veya sevdiğiniz bir çicek kokusu var da, bu kokuyu içinize çekip rahatlıyorsunuz diye düşünebilirsiniz. Rahatlamak bir nevi gülümsemektir. Yüzünüzün gülümsediğini düşünün.

Nefesinizi doğru yapıp yapmadığınızı anlamak için, nefesinizi verirken içinizden 1'den 3'e kadar sayın. Hâlâ nefesinizi vermeniz devam ediyorsa, doğru yoldasınız demektir. Eğer 2'yi saydığınızda nefesiniz tükendi ise, bu şekilde rahatlamanız mümkün değildir.

Nefesinizi alırken değil, nefes vermeye başladığınızda içinizden "rahatlıyorum, gevşiyorum, yumuşuyorum" kelimelerini geçirin. Nefesinizi burundan alıyorsanız, nefesinizi alırken rahat ve keyifli bir iş yaptığınızı düşünün. Bir su akıyor diye düşünün. Su akarken direkt aşağıya düşmüyor da, eğimli bir arazide hareket ediyor diye düşünün veya suyun merdivenlerden adım adım indiğini düşünün.

Nefesinizi doğru almaya çalışın. Eğer doğru almıyorsanız, suyun üzerinde giden bir kayığın küreklerini çekerken; eğer kürekleri doğru çekiyorsanız, siz yorulmazsınız ve kayık suyun üzerinde süzülerek gider. Eğer yanlış hareketler yaparsanız, hem kayık yerinde dönüp duracak hem de siz yorulacaksınız. Çünkü kürekler birbirine vuracak, elleriniz acıyacaktır.

Nefesinizi alırken, bir emme basma tulumba gibi düşünün. Tulumbayı hava ile doldurun ama boşaltma işini uzun sürede yapmanız gerekir. Nefesinizi verirken içinizden geçireceğiniz sözcükleri siz de üretebilirsiniz.

Nefesinizi verirken içinizden geçirebileceğiniz ikinci bir komut dizisi ise, "rahatlıyorum, şimdi daha rahatım, şimdi tamamen rahatladım" olabilir. Siz de kendiniz için uygun olan komutları oluşturabilirsiniz. Örneğin; "mutluyum" veya "keyifliyim", "şimdi daha da keyiflendim" gibi. Başka alternatifler de kullanabilirsiniz. "Hafifledim şimdi, kuş gibi rahatım, tüm ağrılarımdan kurtuldum, şimdi bir pamuk yığını kadar hafifim, şimdi bir bulut kadar hafif ve yumuşağım" gibi düşünceleri de kullanabilirsiniz. Her nefes alıp verme arasında kısa bir süre durup dinlenebilirsiniz.

Nefes çalışmasını yaptığınız yerin sessiz, hafif loş olması gerekmektedir. Bu ortamda sizden başka kimse olmamalıdır. Birlikte yapmak istediğiniz kişiler olabilir. Ama siz yaparken yanınızda kimse olmamalıdır. Fonda, rahatlamanıza yardımcı olacak bir müzik olabilir. Bu müzik sözsüz olmalıdır. Enstrümantal veya klasik müzik, uygun alternatiflerdir.

Bazen kişiler, rahatlama komutlarını kendileri verdiklerinde daha kolay rahatlayabilmektedirler. Bazen de bu tür rahatlatıcı komutları bir müzik kasetinden dinlemek, onların daha kolay rahatlamalarını sağlayabilecektir. Bazen de rahatlamak için özel hazırlanmış, rahatlatıcı etkileri saptanmış olan özel müzikler kullanılmaktadır. Bu müziklerden oluşan bir kaset kişilere isteğe bağlı olarak verilmektedir. Rodrigo'nun gitar konçertosu, Vivaldi'nin 'Dört Mevsim' sonatı, Ravel'in 'Bolero' su gibi bazı parçaların rahatlatıcı etkisi uzmanlar tarafından saptanmıştır.

 

geri











 
Kasım 2018
  Pzt     Sal     Çrş     Prş     Cum     Cts     Pzr  
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
30.11.2018 tarihinde etkinlik yok.


YETİŞKİN PSİKOLOJİSİ SORUNLARI





































İŞ YAŞAMI PSİKOLOJİSİ SORUNLARI








CİNSELLİK




















 
 

Sitedeki tüm yazılar Uzman Psikolog Alanur Özalp'e aittir. Tüm hakları saklıdır. İzin almadan kullanılamaz.