2
1

2
1


2
ÇOCUK PSİKOLOJİSİ SORUNLARI
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1


2
1

2
GENÇLİK PSİKOLOJİSİ SORUNLARI
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1


2
1

2

BEYOĞLU BELEDİYESİ İLE BİRLİKTE GERÇEKLEŞTİRDİĞİMİZ MUTLU AİLELER MUTLU ÇOCUKLAR SEMİNERLERİMİZİ TAMAMLADIK.
1

2
1

 

.: AİLENİZİN PSİKOLOJİK REHBER KİTABI :.

ŞOFÖRLERİN PSİKOLOJİSİ

İnsanla çalışan mesleklerde insan psikolojisi ön plana çıkar özellikle hizmet sektöründe çalışan kişilerin ekonomik ve psikolojik durumları ilişkilerine direkt yansımaktadır. Taksi sürücüleri yaptıkları mesleğin gereğinden dolayı özellikle giyimlerine, dış görünüşlerine, konuşmalarına, ilişki ve iletişimlerine çok dikkat etmelidirler.

Farklı bir ülkeden gelmiş olan kişilerin mutlaka karşılaşacağı kişilerin başında taksi şoförleri gelmektedir. Yapılan çalışmalar turistlerin taksi şoförleri ile ilgili şikâyetleri olduğu yolundadır. Turist hiç Türkiye'de kalmadan transit geçmek durumunda olsa bile bir taksi şoförüyle karşılaşmak ve hizmet almak durumunda olabilir. Türk insanının görünen yüzü taksi şoförleri olabilmektedir. Böyle durumlarda yabancı kişi Türk insanı ve misafirperverliği konusundaki bilgilerini ya pekiştirecek ya da hayal kırıklığına uğrayacaktır.

Taksi şoförleri ekonomik zorluklar ve kendilerine karşı yapılan gasp, kaçırma gibi saldırılardan dolayı zor günler geçirmektedirler. Bu tür tatsız olaylar her ülkede olabilmektedir. Bu olayların kontrol edilmesi için güvenlik güçleri ve şoförler odası dönem, dönem yeni önlemler almaktadırlar. Bu önlemlerin bile başarılı olmadığı durumlar olabilmektedir. Böyle durumlarda isyan etmek, öfke patlamaları göstermek. Toplu hareketler yaparak hükümetin dikkatini çekmek bir çıkış yolu gibi görünebilmektedir. Bazen yapılan hareketlerdeki öfkeli tavırlar hizmet verdikleri kişileri daha fazla ürkütmekte, korkutmaktadır.

Ekonomik krizli durumlarda bir şoförün çalışma süresi insanın kaldırabileceği normal sınırları aşabilmektedir. Bu durum şoförlerin evlerine, ailelerine, çocuklarına yeteri kadar vakit ayıramamalarını getirebilmektedir. Bu durumun sonucunda da aile içi iletişim azalmakta, kişisel doyum eksilmektedir. Şoförün ailesinden de kızgın ve kırgın tepkiler gelebilmektedir. Bu tepkiler şoförü üzmekte, çaresiz bırakabilmektedir. Gündüz yorgun çalışmak, akşam geç saatlerde yorgun gelmek aile iletişimini zorlayan etkenlerdendir. Bazen gece, bazen gündüz çalışmak da aile iletişimini güçleştirmektedir. Yine akşam çalışmak, gündüz uyumak zorunda olmak ailesiyle birlikteliğini olumsuz etkileyebilecek zorluklardandır. Çocuklar evde babaları uyuduğu için sessiz kalmak zorundadırlar. Trafikte o kadar dolaşmış bir taksi sürücüsüne eşi, çocukları hadi gezmeye gidelim dediğinde inanılmaz bir isteksizlik tepkisi verebilmektedir.

Şoförlük mesleğinin önemli bir zorluğu ise geceli, gündüzlü çalışma durumudur. Çalışan kişinin vücut ritmi bu değişimden olumsuz etkilenebilmektedir. Vücut ritmini bazen gece, bazen gündüz şeklinde değişken çalışma bozabilmektedir. Gece çalışma yada bazen gündüz, bazen gece çalışma şoförün uyku düzenini ve bununla birlikte sinirlerini de yıpratabilmektedir. Bu durumun sonucunda şoförler çabuk kızmak, ani tepki vermek gibi davranışlar gösterebilmektedirler. Bu duruma çalışma şartlarının olumsuz olması da eklendiğinde yoğun stres ortaya çıkabilmektedir. Saldırı, gasp gibi olumsuz şartlarla yüz yüze gelebilmek işleri daha da zorlaştırmaktadır. En fazla stresli mesleklerden birisi olan taksi şoförlerine eğitim, psikolojik destek verme ve şatlarının düzeltilmesi için çalışmaların biran önce başlanması gerekmektedir. Bu kişiler turizm de bizim görünen yüzümüzdür. En fazla insanla iletişimde olan mesleklerin başında taksi şoförlüğü yer almaktadır.

geri











 
Eylül 2018
  Pzt     Sal     Çrş     Prş     Cum     Cts     Pzr  
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
6.09.2018 tarihinde etkinlik yok.


YETİŞKİN PSİKOLOJİSİ SORUNLARI





































İŞ YAŞAMI PSİKOLOJİSİ SORUNLARI








CİNSELLİK




















 
 

Sitedeki tüm yazılar Uzman Psikolog Alanur Özalp'e aittir. Tüm hakları saklıdır. İzin almadan kullanılamaz.