2
1

2
1


2
ÇOCUK PSİKOLOJİSİ SORUNLARI
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1


2
1

2
GENÇLİK PSİKOLOJİSİ SORUNLARI
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1


2
1

2

BEYOĞLU BELEDİYESİ İLE BİRLİKTE GERÇEKLEŞTİRDİĞİMİZ MUTLU AİLELER MUTLU ÇOCUKLAR SEMİNERLERİMİZİ TAMAMLADIK.
1

2
1

 

.: AİLENİZİN PSİKOLOJİK REHBER KİTABI :.

DEDİKODU

Dedikodu, insanlık tarihinden beri var olan bir gerçektir. Dedikodu insanların, rahatlamayı sağlamak için seçtiği yollardan biridir. İnsanlarda var olan merak duygusu dedikoduyu doğurur.

Bize çoğunlukla kadınların dedikodu yaptığı empoze edilir. Ancak kadın olsun erkek olsun, her iki cins de dedikodu yapmaktadır.

Kadınların çalışma hayatının dışında yer alması, zamanının fazla olması, kültürel alt yapısının yetersiz olması, duygusal olarak yeteri kadar kendine güveni olmaması, geleneksel yapı gibi etkenler daha fazla dedikodu yapmalarına neden olmaktadır.

Sosyo-ekonomik anlamda yeterli eğitim ve destek verilmezse dedikodu toplumda bir hastalık şekline dönüşebilir. Bu durum düşünme yetisi olmayan bireyler yaratabileceği gibi, kendi hayatının boşluğunu başka hayatlarla doldurmaya çalışan ancak sonuçları kötü biten olaylar yaratabilir. Başka insanların özeline girmek bir süre sonra hastalık haline gelerek insanlar arasında seviyesiz ilişkiler oluşmasına hatta şiddete kadar gidebilir.

Dedikodu bazen bir psikologla görüşmenin yerine geçebilmektedir. Genellikle gelişmekte olan toplumlarda, bir psikologun işlevini bazen arkadaşlar, bazen aile bireyleri yerine getirirler. Kadınlar özel problemlerini psikologu ile paylaşması gerekirken anne, baba, arkadaş, komşu veya kuaförüne açar ve onlardan yardım umar. Özel sırlarını paylaştığı kişiler çok iyi niyetli olsalar bile bir süre sonra anlatılanlar dilden dile dolaşmaya başlayabilir. Ancak bir atasözü vardır: "Verme sırrını dostuna, gider söyler dostuna". Özel yaşamınız bir süre sonra dilden dile yayılır hatta sizin söylenmesini istemediğiniz kişilere kadar ulaşır ve sizi zor duruma düşürür.

Toplumumuzda da kişiler problemlerini bir profesyonelle çözme yoluna gitmez, gitmek bazı kesimlerde hoş görülmez hatta gidenlere 'deli' gözüyle bakılır.

Eğitimli kişiler ise psikolojik yardım almak, çok pahalı ve çok uzun süren, bir türlü bitmeyen bir yol olarak düşünülebilmektedir.

Önemli sorunlar genelde arkadaşlar arasında çözüme ulaştırılmaya çalışılır.

Özellikle toplumumuzda, en iyi dert anlatılan veya dedikodu yapılan yerlerin başında, kuaförler, berberler, diş doktorlar ya da barmenler gelmektedir. Genellikle kadınlar, hem diş doktorlarına hem de kuaförlerine erkekler ise barmenlere özellerini rahatlıkla açmaktadırlar.

Kişi bu şekilde rahatlamaktansa profesyonel destek aldığında sadece anlatmış değil sorununu da doğru biçimde çözmüş olacaktır.

Psikologlar her konunun herkesle konuşulmamasını, gizli ve cinsel durumların mutlaka bir uzman psikologla konuşulmasını tasvip etmektedir. Burada doğru, sağlıklı ilişki ve doyum profesyonel birinin yardımıyla mümkün olabilmektedir.

Türkiye gibi az gelişmiş ülkelerde, sağlık sigortası sistemi de sağlıklı işlememesi, psikolojik destek alınmasını olumsuz etkilemektedir. Son yıllarda toplumun gelişen ve değişen sosyo-ekonomik yapısı kişilerin psikolojiye bakış açısını değiştirmiştir. Kişisel gelişim kavramının kabul görmesi sonucu kişiler artık sorunlarını aile veya dostlarıyla değil profesyonel uzmanlar yoluyla çözme yoluna gitmektedir.

geri











 
Eylül 2018
  Pzt     Sal     Çrş     Prş     Cum     Cts     Pzr  
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
2.09.2018 tarihinde etkinlik yok.


YETİŞKİN PSİKOLOJİSİ SORUNLARI





































İŞ YAŞAMI PSİKOLOJİSİ SORUNLARI








CİNSELLİK




















 
 

Sitedeki tüm yazılar Uzman Psikolog Alanur Özalp'e aittir. Tüm hakları saklıdır. İzin almadan kullanılamaz.