2
1

2
1


2
ÇOCUK PSİKOLOJİSİ SORUNLARI
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1


2
1

2
GENÇLİK PSİKOLOJİSİ SORUNLARI
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1


2
1

2

BEYOĞLU BELEDİYESİ İLE BİRLİKTE GERÇEKLEŞTİRDİĞİMİZ MUTLU AİLELER MUTLU ÇOCUKLAR SEMİNERLERİMİZİ TAMAMLADIK.
1

2
1

 

.: AİLENİZİN PSİKOLOJİK REHBER KİTABI :.

GENÇLİK DÖNEMİNDE DİKKAT EKSİKLİĞİ VE HİPERAKTİVİTE


Ergenlik döneminin ortak olan en belirgin özelliği; tepkiselliktir. Sakin bir çocuk bile ergenlik dönemine girdiğinde, kendisinde bir takım değişiklikler, farklılıklar ortaya çıkacaktır ve tepkili bir çocuğa dönüşebilecektir. Ergenlik dönemi zorlu ve problemli bir ara geçiş dönemidir. Ergen ne yetişkin, ne de çocuktur. Daha doğrusu ebeveynin bazen ona "sen çocuksun karışma" bazen de "artık yetişkinsin neden böyle davranıyorsun" gibi verdiği çelişkili mesaj; onun yaşadığı bu ara geçiş dönemini daha da zorlaştırmaktadır.

Hiperaktivite de ergene bazı ilave sorunlar getirecektir. Hiperaktif bir çocuk ergenlik döneminde; diğer çocuklara oranla daha fazla problemi göğüslemek zorunda kalacaktır. Doğal olarak ailesi ile olan iletişiminde de daha fazla zorluklar yaşayacaktır. Ailelerin, çocuklarının Hiperaktif olup olmadığını ergenlik öncesinde fark edip yardım alması ergenlikte daha az sorun yaşanacağına işaret etmektedir. Çocuğun hiperaktif olduğu 2-6 yaşlar arasında fark edilirse pek çok sorun, sorun haline gelmeden çözülmüş olacaktır yada 7-12 yaş arasında çocuğun hiperaktif olduğu aile veya öğretmen tarafından fark edilerek yardım alınması durumunda ergenlik dönemi daha kolay geçecektir. Çocuğun hiperaktivitesinin 2-6 yaşlar arasında fark edilmesi çocuğun rahat okul dönemini yaşaması; 7-12 yaşları arası fark edilmesi ise çocuğun okulda fazla örselenmeden ergenliğe geçmesini sağlayacaktır.

Ergenlik döneminin belirli dönem özellikleri vardır. Ergenlikte hiperaktivite'yi incelediğimizde, hiperaktif ergenler; ergenliğin dönem özelliklerini iki hatta daha sıkıntılı durumlarda, dört, beş kat fazla yaşadıklarını görmekteyiz. Hiperaktivite çocuklarda görülen olumlu ve olumsuz tüm özellikler, ergenlik döneminde görülen dönemin özellikleri ile örtüşmektedir.

Hiperaktivite bir çocuğun özelliklerinden bahsederken; bu özelliklerin iç tepisel, dürtüsel özellikler olduğundan söz etmiştik. İç tepisel veya dürtüsel özellikler; çocuğun içinden gelen, isteyerek, bilerek yapmadığı fakat kontrol edemediği özelliklerdir. Bunlardan dolayı çocuğu sorumlu tutmak onu suçlamak ve cezalandırma yoluna gitmek uygun bir tutum değildir.

HİPER AKTİFLERİN ÖZELLİKLERİ
Bu gruba dahil çocukların genel özelliklerini; olumlu ve olumsuz özellikler olarak iki grupta toplayabiliriz.

Olumlu Özellikler
1. Zeki Olmaları
2. Yaratıcı Olmaları
3. Farklı Olma İsteklerinin Olması
4. Hayal Güçlerinin Geniş ve Zengin Olması
5. Meraklı Olmaları
6. Liderlik Özelliklerinin Olması
7. Grup Kurma Özelliklerinin Olması
8. Sosyal Olmaları
9. İnsanlardan Hoşlanmaları

Olumsuz Özellikler
Hiperaktif gençler, hayat başarılarını performanslarını aşağıya çekecek, onların yaşamlarını zorlayacak, engelleyecek bir takım zorluklarla karşı karşıyadırlar. Bu durumu, iyi bir yüzücünün yarışa başlarken, onu suyun dibine çeken ağırlıkların, boynuna ve kollarına asılmış olması durumuna benzetebiliriz.

Olumsuz Özellikleri Sıralayacak Olursak;
1. Dalgınlık
2. Dikkatsizlik
3. Unutkanlık
4. Sakarlık
5. Kazalara Açıklık

Yukarda saydığımız birinci grup özelliklerden dolayı hiperaktivif çocukların yaşayacakları sorunlar;


. Öğrenmeyle İlgili Sorunlar
. Kısa Süreli Bellekle İlgili Sorunlar:
Bilgileri kaydedememe, eksik kaydetme veya yanlış kaydetme sorunları yaşarlar. Örneğin; bir ayakkabıcının, pembe ayakkabı kutusuna konulması gereken ayakkabıyı beyaz ayakkabı kutusuna koyması ve pembe ayakkabıya ihtiyaç duyulduğunda onun, olması gereken kutuda bulunmaması durumudur. Bu gruptaki öğrenciler ödevlerini ya yanlış ya eksik veya hiç alamamaktadırlar.

1. Acelecilik; Bu özelliği iki türlü yaşıyorlar
. Yaptıkları işi bir an önce bitirme telaşı
. Yapılan işi tekrar kontrol edememe


Bu özellikler, onların okul başarılarını olumsuz etkileyebilmektedir. Bununla birlikte yaşamlarında her an bir trafik kazası geçirme tehlikesiyle karşı karşıya gelebilmektedirler.

1. Kolay Negatif Olmaları: Onlar, yap denilen işin tersini yapmak isterler. Hatta yapılmasının doğru olacağını düşündükleri zamanlarda bile bu tutumlarını devam ettirirler.

1. İnatçılık: Bu gruptaki çocuklar, inatçılıklarını çeşitli şekillerde gösteriyorlar.
. Bazı durumlarda tutturma şeklinde
. Bazı durumlarda takılıp kalma
. Bazı durumlarda iddia etme
. Bazı durumlarda ısrar etme
. Bazı durumlarda yapışıp kalma şeklinde göstermektedirler.

1. Meraklılık: Üstüne vazife olmayan şeylerle ilgilenmek anlamında kullanılmaktadır.

Bu özelliklerinden dolayı enerjilerini gereksiz işlere harcarlar. Önceliklerini tayin edemezler. Örneğin; matematik imtihanına çalışacakken resim yapmaları gibi zamanlarını kötü kullanırlar. Ailelerin en zorlandığı konular; ergenlikte ön plana çıkan ve gençleri uyuşturucu batağına kadar sürükleyebilen, onların aşırı merakıdır. Bu merak onları çok farklı gruplarla arkadaşlık etmelerine sebebiyet verebiliyor. Ergenlerin bu dönemlerinde ait oldukları grubu veya arkadaşlarını ailelerinden üstün tutmalarını çok doğal bir olgu olarak varsayıyoruz. Fakat onların bu duyguları, aileleri ile olan iletişimi engelleyebiliyor ve kendilerini çok zararlı alışkanlıklar içinde bulabiliyorlar. Merak duygusu hiperaktif bir ergende çok daha vahim sonuçlar doğurabilmektedir. Çünkü kontrol mekanizması zaten zayıf olan bu gencin savurgan nitelikte olan konuşmaları ailesini ve çevresini çok incitebiliyor. Hiperaktifler genelde yüksek frekansla konuşurlar veya yüksek volümle dinlerler. Çünkü beyne, güçlü uyaranın gitmesi durumunda anlayabiliyor veya idrak edebiliyorlar.

1. Sınırlarını Koyamaz
2. Durması Gereken Yeri ve Zamanı Ayarlayamaz: Hayır demekte zorlanırlar.
3. Kontrol Güçlüğü:
Bu özellik, tüm özelliklerin genelinde bulunmaktadır. En son söylenecek lafı en başta söylerler.
Hiperaktivitenin özellikleri olarak yukarıda saydığımız olumlu ve olumsuz tüm özellikler ergenlik döneminde de yer almaktadır. Hiperaktifler ergenliklerini iki kat daha zorlu yaşarlar.

Hiperaktif Gençlerde En Sık Rastlanan Hastalıklar
. Fizyolojik Rahatsızlıklar ve Enfeksiyonel Hastalıklar (nezle, grip, anjin gibi)
. Yatak Islatma Problemleri
. Psikolojik Rahatsızlıklar
. Psikosomatik Rahatsızlıklar; Deri döküntüleri (ürtiker, sedef), mide rahatsızlıkları (ülser, gastrit), bağırsak rahatsızlıkları (kabızlık ve ishal)
. Kekemelik
. Tikler;
. Yüz Tikleri (göz ve burun)
. Vücut Tikleri
. Ses Tikleri
. Çeşitli Davranış Bozuklukları (tırnak yeme, dudak ısırma, parmak emme, saç yolma)

geri











 
Eylül 2018
  Pzt     Sal     Çrş     Prş     Cum     Cts     Pzr  
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
28.09.2018 tarihinde etkinlik yok.


YETİŞKİN PSİKOLOJİSİ SORUNLARI





































İŞ YAŞAMI PSİKOLOJİSİ SORUNLARI








CİNSELLİK




















 
 

Sitedeki tüm yazılar Uzman Psikolog Alanur Özalp'e aittir. Tüm hakları saklıdır. İzin almadan kullanılamaz.