2
1

2
1


2
ÇOCUK PSİKOLOJİSİ SORUNLARI
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1


2
1

2
GENÇLİK PSİKOLOJİSİ SORUNLARI
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1


2
1

2

BEYOĞLU BELEDİYESİ İLE BİRLİKTE GERÇEKLEŞTİRDİĞİMİZ MUTLU AİLELER MUTLU ÇOCUKLAR SEMİNERLERİMİZİ TAMAMLADIK.
1

2
1

 

.: AİLENİZİN PSİKOLOJİK REHBER KİTABI :.

SIR SAKLAMAK YA DA PAYLAŞMAK

Bu konuda sizlere işinize yarayacak öneriler sunmak istiyorum.

1. Özellikle sır saklamak kutsal bir görevdir.

2. Aile içinde sır saklamanız gerekir. Annenizin size güvenerek verdiği sırları, babanızın sizinle paylaştığı şeyleri veya kardeşlerinizin size anneme babama söyleme diye anlattığı pek çok konuyu kendinizde saklamak zorunda kalabilirsiniz.

3. Eğer sır saklamak konusunda zorlandığınızı düşünüyorsanız size sır verilmesini istemeyin.

4. Sırların sizinle paylaşılması sizin gurup içinde sosyal statünüzü, gücünüzü arttıracaksa sırları geri çevirmemelisiniz.

5. Sırlarını anlatan arkadaşlarınız bu sırları anlatırken eğer kimseye söyleme diye tembih etmedilerse sen mutlaka sor.

6. Bazen sana anlatılan sırları ağzından kaçırabilirsin. Eğer ağzından istemeden kaçırdın ise iki yol izlemelisin. Öncelikle ağzından kaçırdığın konuyu sanki hayali veya senin yaptığın bir şaka gibi göster. Bu durum işe yaramış olsa bile bu tatsız durumu sırrı sana veren asıl sahibi ile paylaş. Bu tür durumlarda sır sahibi sana yeni sırlarını vermek konusunda kendi sorumluluğunu almalıdır.

7. Sırların anlatıldığı kişi olmak her zaman sana bir güç ve bilgelik verir. Bu durumda arkadaşın veya arkadaşların hem senin akıllı olduğuna inanıyorlar, ayrıca da sana güveniyorlar.

8. Sırrın sana anlatılmış olması sana olan saygıyı arttırır.

9. Bu sır saklama işi senin akıllı olduğuna işaret eder.

10. Özellikle sırrın çok önemli ve hayati olduğunu düşünüyorsan sırrın sahibine bu konunun muhatabına iletilmesinin doğru olacağını anlat.

11. Sırrın seninle birlikte kaç kişiye anlatıldığını öğren. Eğer sırları öğrenmek istiyorsan bazen sende almak için vermelisin. Sen de sır verebilirsin. Sadece sırların kime, neden, ne kadarını vereceğine çok iyi karar ver.

12. Başkalarına ve arkadaşlarına hayati sırlar verme. Çünkü o arkadaşınla küstüğünde arkadaşının senin sırlarını, senin aleyhinde kullanabileceğini düşün.

13. Sır saklama konusunda zorlukları olan, denediğin kişilere sırlarını anlatma. Eğer anlatırsan bu durumda suçlu sen olursun. Sen zor durumda kalırsın.

14. Sır sır olarak kalabilir. Her sırrın açıklanması gerekmiyor.

15. Kendi sırlarını başkalarıyla paylaşırken kime, neyi, ne kadar söylediğine dikkat et, hatta kaydet.

16. Bazı sırları kaydet.

17. Arkadaşlarının veya kardeşlerinin sırlarını ailenle onlar izin vermedikçe paylaşma. Aileler aralarında konuşabilirler ve sen istemeden arkadaşlarının sırrını onun ailesine taşırsın ve onun başını belaya sokabilirsin.

18. Sır ağzından kaçtı. Diğer kişi anlamadan konuyu dağıtabilirsin. Ama bu diğer kişinin anlamadığı anlamına gelmeyebilir. Dikkatli ol test et. Eğer anladığını fark etti isen ona olan olaydan dolayı açık net bir açıklama getir. Bur sırrın başkalarını ile paylaşıldığında başınıza neler gelebileceğini konuş.

19. Eğer sır saklamada birkaç kere zor durumlara düştü isen bu defa sır alma. Veya bu durumu sana sır veren kişiye söyle. Ayrıca sorumluluk kabul etmediğini de belirt ki daha sonra onunla ve diğer arkadaşlarınla aran bozulmasın.

20. Sır almamak için merak duygunu bastırmalısın. Her şeyi bilmen gerekmiyor. Seni ilgilendiren konuları bilmen yeterli ve gereklidir.

21. Eğer sırları kendinde saklayamıyorsan aynı zamanda yapılan yorumlara katılmamalısın. Sen söylemedin ama sen arkadaşın anlatırken başını salladın. Bu durumda sende suçlu olabilirsin

22. Vicdan azabı çekmene sebep olan sırları sırrı veren arkadaşınla konuş profesyonel, uzman kişi ile paylaşmayı öner. Bu kişi bir psikolog olabilir.

23. Sana verilen sırları koz olarak kullanma.

24. Sırrın kötü ve tehlikeli sonuçlar doğurabileceğini düşünüyorsan bir büyüğünle sırrı konuş. Ne yapman gerektiğini sor. Ama sırrı veren kişinin adını söyleme. Ve anlamamasını sağla. Örneğin arkadaşın intihar edeceğini söylemiş veya yazmışsa bu sırrı hemen acil olarak bir büyüğünle paylaşmalısın sonra suçlu durumuna bile düşebilirsin.

25. Sana pek çok kişi sırlarını anlatıyorsa bu onların sana bir mesaj verdiğine işaret etmektedir. Örneğin bu durum ilerde meslek olarak psikolog, avukat veya gazeteci olmaya eğitimli ve yeteneklisin anlamına gelebilir.

26. Hayat sırlarla dolu. Bazen sen bazı sırları kendi kendine çözmüş olabilirsin. Bu sırları da kiminle, nasıl, ne kadar paylaşabileceğini iyi hesaplamalısın

27. Kişilerin beğenileri veya erkek arkadaşları değişebilir. Bu gibi durumlarda sırlar çok daha önemli olabilir.

28. Eskiler "Büyük lokma ye, büyük söyleme" derlermiş. Kimsenin hayatı ile ilgili kararlarıyla alay etme. Bu duruma ben hiç düşmem deme. Bir gün seninde başına böyle tatsız bir olay gelebilir diye düşünmeyi aklından çıkartma.

29. Hayatta ne sırdır ne değildir bunu iyi bilmelisin. Bazen senin sır diye düşünmediğin bir konu bir başkası için sır olabilir.

30. Hoşgörülü ve esnek olmalısın. Yargılamaktan kaçınmalısın ki sana daha pek çok sır anlatılsın. Sen anlatılmaya layık ve değerli biri olmalısın.

geri











 
Temmuz 2018
  Pzt     Sal     Çrş     Prş     Cum     Cts     Pzr  
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
10.07.2018 tarihinde etkinlik yok.


YETİŞKİN PSİKOLOJİSİ SORUNLARI





































İŞ YAŞAMI PSİKOLOJİSİ SORUNLARI








CİNSELLİK




















 
 

Sitedeki tüm yazılar Uzman Psikolog Alanur Özalp'e aittir. Tüm hakları saklıdır. İzin almadan kullanılamaz.