2
1

2
1


2
ÇOCUK PSİKOLOJİSİ SORUNLARI
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1


2
1

2
GENÇLİK PSİKOLOJİSİ SORUNLARI
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1


2
1

2

BEYOĞLU BELEDİYESİ İLE BİRLİKTE GERÇEKLEŞTİRDİĞİMİZ MUTLU AİLELER MUTLU ÇOCUKLAR SEMİNERLERİMİZİ TAMAMLADIK.
1

2
1

 

.: AİLENİZİN PSİKOLOJİK REHBER KİTABI :.

PAZARTESİ SENDROMU


Psikoloji kitaplarına girmiş bir sendromdur. Pazartesi günleri çalışanların, ailelerin, çocukların korkulu rüyasıdır. İşin başladığı pazartesi gününü duymak bile çalışanlarda iç sıkıntısının artmasına neden olabilmektedir. Bu sıkıntının içinde korku, endişe, panik, isteksizlik, başarısızlık kaygısı mevcuttur. Bu rahatsız edici duygular her hafta başı tekrarlanır. Bu kaygı pazartesi sabahı yoğun şekilde başlar, öğleden sonra azalır, akşama doğru biter. Salı günü ise bu kaygıdan eser kalmaz. Haftanın diğer günleri de bu yoğun sıkıntı tekrarlamaz. Çünkü kişi için bu işe başlama stresidir.

Herhangi bir işe başlarken, stres ve kaygı duyarız.  İşe başladıktan sonra bu kaygı hızla kaybolur, yerini başarmış olmanın hazzına mutluluğuna bırakır. Başlamak İnsan hayatında hep zor olmuştur. Pazartesi kelimesi de bir işe başlamayı belirtir. Pazartesinin sıkıntı uyandırma nedenlerinden biri de hafta sonu bir veya iki günden birikmiş işlerin bulunması olabilir. Kişiler hafta sonu pek çok plan yapar, yeni fikirler üretirler. Hafta sonu, bitirdikleri haftada gösterdikleri performansı değerlendirirler, eksiklerini görürler. Pazartesi için planları kafalarında ve defterlerinde oluşmuştur.
Tecrübeli insanlar pazartesi günlerine önemli işleri ve ciddi görüşmeleri koymazlar. Pazartesi kendisi hızlı, yoğun bir gündür. Önemli konular Pazartesi gözden kaçabilir. Pazartesi stresiyle olacak işler bile çıkmaza girebilir, zorluklar yaşanabilir. Günün stresi her şeye sinmiştir.

Pazartesi trafik daha yoğundur. Kişilerin yüzlerinde daha kızgın bir ifade vardır ve çabuk sinirlenebilirler.  Bu öfkeli sıkıntılı hal, Cuma günü azalarak kaybolur. Psikoloji kitapları, pazartesi ile birlikte Cuma sendromundan da bahsetmektedirler.  Cuma sendromunda, pazartesinin tersine bir rahatlama, hafifleme, enerji ile dolma ve keyifli bir bekleyiş söz konusu olmaktadır.

Teknolojinin gelişimiyle evden çalışanlarda veya işlerini evlerinde yapanlarda bile pazartesi sendromu tanımlanmaktadır.

Bir öcü gibi korkulan, stresin yükselmiş olduğu günü rahat geçirmek ve bu pazartesi sendromunun zararlı etkilerini ortadan kaldırmak için yapılması gereken bazı önlemlerden söz edebiliriz. Bu önlemler pazartesi sendromunu ortadan kaldırmaz, sadece etkisini hafifletebilir. Bu sendromun insan vücuduna ve duygusal ve düşünsel yapısına zarar vermemesi için kullanılacak önlemlerdir.  Pazartesi sendromunun içinde, ''hafta sonu işler birikti ben bunların altından nasıl kalkacağım'' paniği de yaşanmaktadır. 

Panik, stres, kaygı, endişe ve iç sıkıntısı kişiyi gerginleştirmekte ve hırpalamaktadır. Yıllar içinde bu gerginlik birikir, yıkıcı etkisi işi erken bırakma, erken emekli olma istediği, yorgunluk, bitkinlik ve tükenmişlik sendromu şeklinde kendini gösterir. Özellikle iş sahiplerinde, yöneticilerde daha yoğun yaşandığı söylenen pazartesi sendromu tüm çalışanlarda gözlenmektedir.

Çalışan bayanlarda pazartesi sendromundan yoğun şekilde etkilenir. Özellikle vurgulanması gereken Pazartesi sendromundan sadece yönetici ve çalışan değil bu kişilerin aile bireylerinin de fazla miktarda etkilendiğidir. Aile bireylerinin başında eş ve çocukların direkt olarak etkilendiği vurgulanır.  Pazartesi sendromu yaşayan kişi sinirlidir, çabuk parlar, olmayacak şeylere sinirlenir. Kişinin eşi ve yakın çevresi üzüntülü ve tatsız olayları pazartesiden başka günlerde vermeye gayret etmelidir.

Ailede pazartesi sendromu yaşayan kişiye o gün daha olumlu davranılmalı, tartışmalar ertelenmelidir. Bu andaki bir tartışma gereksiz kırgınlıklara ve dargınlıklara neden olabilir.
Pazartesi sendromunun olumsuz etkilerini azaltma yolları

    • Pazartesi gününün her insanda bu şekilde etkilerinin olduğunun bilinmesi
    • Pazartesi öğleye doğru bu sıkıntıların kendiliğinden azalacağının bilinmesi
    • Pazartesi işi eğlenceli yapmak için çantada çikolata-gofret gibi şeyler bulundurulması
    • Pazartesi önemli toplantı randevuları verilmemesi
    • Pazartesi özellikle kahvaltıya özen gösterilmesi
    • Pazartesi işe giderken sakız veya şeker bulundurulması
    • Pazartesi hafif yemeklerin yenmesi
    • Pazartesi sendromu yaşanıyorsa bu aile bireylerine ve iş arkadaşlarına anlatılmalı
    • Pazartesi için yapılan toplantı planları trafik hesaba katılarak  ayarlanmalı
    • Önemli kararlar ve satın almalar pazartesiye bırakılmamalı
    • Önemli aile kararları pazartesi verilmemeli
    • Pazartesi işler yetişmiyorsa kişi kendi kendine kızmamalı
    • Hayatta pek çok pazartesi olduğu unutulmamalı
    • Özel buluşmalar ve yemekler pazartesiye konmamalı
    • Pazartesi günü yaşanabilecek tatsız bir durumda pazartesi günü suçlanmamalı ve doğal olduğu düşünülmeli
    • Kolay ve eğlenceli işler pazartesiye alınmalı
    • Pazartesi iş yerinde hafif ve dinlendirici müzik ayarlanmalı
    • Para konuları Pazartesi halledilmemeli

     

geri











 
Eylül 2018
  Pzt     Sal     Çrş     Prş     Cum     Cts     Pzr  
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
13.09.2018 tarihinde etkinlik yok.


YETİŞKİN PSİKOLOJİSİ SORUNLARI





































İŞ YAŞAMI PSİKOLOJİSİ SORUNLARI








CİNSELLİK




















 
 

Sitedeki tüm yazılar Uzman Psikolog Alanur Özalp'e aittir. Tüm hakları saklıdır. İzin almadan kullanılamaz.