.: Köşe Yazıları :.
İYİ BİR ÇOCUK YUVASININ SEÇİLMESİ
Sevgili anne babalar çocukların sağlıklı gelişmelerini tamamlamaları için en uygun ortamlar çocuk yuvalarıdır. Çocuk yuvada hem oynar hemde oynayarak pek çok beceri ve bilgi elde eder. Yaratacılığı gelişir, zeka gelişmesi hızlanır. Sosyal kurallar konusunda yeni yeni bilgilerle donanır. Yuvada günaydın, hoş geldiniz, iyi geceler, afiyet olsun gibi sosyal iletişimde gerekli olan kelimeleri öğrenir. Öğrendiklerini kullanarak sosyalliği gelişir. Yuvadaki arkadaşlarıyla oynarken işbirliğini, paylaşmayı, uzlaşmayı, gruba ait olmayı öğrenir. Hayatta ki çözüm yollarının ve seçeneklerinin ne kadar fazla olduğunu hep yuva yaşamı içinde öğrenir. Tüm anne babalara önerim, çocuklarını en az bir sene okula başlamadan önce mutlaka bir yuva eğitimiyle tanışmasını sağlamalarıdır. Bu konuda ideal olan çocuğun üç yaş ile birlikte yuvaya başlamasıdır. Yuvada çocuk okula hazırlanır. Yuvada çocuklar oyuncaklarla oynayarak hayata hazırlanırlar. Yuvalarda çocuğun gelişimini ve sosyalleşmesini sağlayan pek çok materyal vardır. Tecrübeli uzman personelin yakın ilgi ve sevgisiyle bilgi ve beceriler çocuğa aktarılır ve kazandırılır. Yuva çocuğun eğlenmesi, oynaması ve eğitimi ile çocuğa yaralı bir kurumdur. Çocuk yuvada işbirliğini, paylaşmayı, yardımlaşmayı, hakkını aramayı öğrenir. Kendisini, vücudunu tanır, temizlik kurallarını, sağlıklı olmak için uyulması gereken davranışları öğrenir. Pek çok şeyi birlikte yaptığı için arkadaşlığı, dostluğu öğrenir. Örneğin temizlik alışkanlıkları yuva eğitiminde çocuğa sevgiyle, zorlamadan kazandırılır. Yabancı ülkelerde ' yuva eğitimi ' mecburi bir eğitim olarak devlet tarafından verilmektedir. Gitmektedirler. Yuva eğitimi güzel, zevkli, rengarenk, ışıl ışıl, heyecanlı, neşeli ve sevgi dolu olmalıdır.
Yuva öğretim yapan bir okul biçiminde düşünülmemelidir. Çocuk bu yaşlarda kavramları tanıyabilir. Ama okuma konusunda zorlanmamalıdır. Yuva demek oyunla eğitim anlamına gelmelidir. Daha çok sanat dallarına ağırlık verilmeli ve birlikte gerçekleştirilen dans, bale, folklor, çevre gezileri türü etkinliklere ağırlık verilmelidir. Yani çocuğun el becerisi, vücut koordinasyonunu geliştirebileceği bir ortam yaratılmalıdır. Ayrıca şarkı söylemek, müzik eğitimi çocukların zevk alacakları alanlardır. Bahçede yapılan oyunlar, birlikte jimnastik hareketleri hem çocuğun gelişim halinde olan kaslarını geliştirebileceği gibi hem de iştahını düzenleyerek çocuğa güzel, sağlıklı bir alışkanlık kazandıracaktır. İyi bir yuvanın amacı da çocukta öğrenmeye ilgi uyandırmaktır. Ayrıca bu konuda iyi bir yuva çocuğa en uygun oyun ortamını sağlayan yer olarak da tanımlanabilmektedir. Yuvanın özgür ve uyarıcı ortamı çocuklarda zihin gelişmesini hızlandıracaktır. İyi bir yuva çocuğun yaratıcı olmasında da etkili olan bir kurumdur.
İYİ YUVA NASIL SEÇİLİR?
Sevgili anne babalar okullar açılıyor. Tatilde olan aileler artık dönmeye başlıyorlar. İyi bir yuvanın kriterlerini gözden geçirirken ilk önce yuvanın fiziki ortamını incelemekle başlayalım. İyi bir yuvada öncelikle fiziki olarak çocukların rahat hareket edebilecekleri geniş sınıfların olması gerekmektedir. Sınıfların havadar olması ve doğal güneşi alması gereklidir. Yuvanın iç mimarisi kolay temizlenebilir olmalıdır. Özellikle uygun büyüklükteki bir bahçenin olması önemli bir kriterdir. Günümüzde kent yaşamında çocuklara ayrılmış oyun alanları artık kalmamıştır. Yuvanın geniş, oyuncaklarla dolu hatta evcil hayvanların da içinde olduğu bir bahçesinin olması dikkat edilmesi gereken alternatiflerin başında yer alır. Pastel renklerden olan sınıflar ve duvarlarda yer alan çocuklara uygun eğitici ve eğlendirici resimler olmalı, yuvadaki banyo, tuvalet ve mutfak gereçleri çocukların boylarına uygun olmalıdır. Sadece banyo tuvalet gereçleri değil tabaklar, bardaklar, çatallar ve kaşıkların da boyutları küçük olmalıdır. Tüm materyallerin, mobilyaların renkleri ve kullanım kolaylıkları hijyenik olmaları açısından yuva ortamına uygun olarak seçilmelidir. Oyuncak ve yuva materyalleri özellikle kanserojen madde içermeyen boyalardan seçilmeli ve tehlikeli, kesici ve batıcı uçlarının korumalı olmasına dikkat edilmelidir. Pek çok çocuğun aynı anda oynayabileceği bol miktarda oyuncak ve kitap bulunmalıdır. Düzenli aralıklarla yuvanın ve çalışanlarının sağlık kontrolünden geçirilmesi uygun olacaktır. Çalışanların çocuk gelişimi konusunda iyi eğitim almış olmaları yanında deneyimli olması ve çocukları sevmeleri de önemlidir. Eğitim programı çocukların yaşlarına ve gelişimlerine uygun olarak hazırlanmalıdır. Yuvada öğretmenlerin dışında spor ve sanat hocaları olmalıdır. Çocuklara yönelik spor aktiviteleri basket, yüzmenin yanı sıra dans, bale, müzik resim, heykel gibi sanatsal aktiviteler de olmalıdır.
Çocuğunuz Yuvada Zorlanacak Mı?
Çocuğunuzu yuvaya götürmeden bu testi yapın. Bu testte yer alan 15 sorudan 7'sine evet cevabı veriyorsanız. Çocuğunuzu yuvaya başlatmadan önce bir psikologla görüşmenizin iyi olacağını düşünüyoruz.
- Çocuğunuz hareketliyse
- Çocuğunuz çok soru soruyorsa
- Çocuğunuz herşeyi ellemek, eline almak, açmak, bakmak istiyorsa
- Çocuğunuzda aşırı inatçılık varsa
- Çocuğunuzun hayalgücü çok geniş ve zenginse
- Eşyaları, giysileri ve kendisi konusunda çok titizse
- Oyuncaklarını kimseye vermek istemiyorsa
- Evde duygusal sorunlar yaşanıyorsa
- Evliliğinizde ayrılma kararı aldıysanız
- Eve yeni bir kardeş gelecekse
- Ülke veya şehir değişikliği yapmanız gerekiyorsa
- Ev taşımak veya yeni bir iş değişikliği gibi hayatınızda önemli bir değişiklik olacaksa
- Çocuğunuza daha önce anneanne veya babaanne bakıyorsa
- Çocuğunuz yemek sorunları yaşıyorsanız
- Yeniden evlilik zamanıyla yuvaya başlama eş zamana geldi ise
- Siz çocuğunuzdan daha önce hiç ayrılmamışsanız veya siz bu ayrılığa hazır değilseniz.
Köşe yazıları