2
1

2
1


2
ÇOCUK PSİKOLOJİSİ SORUNLARI
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1


2
1

2
GENÇLİK PSİKOLOJİSİ SORUNLARI
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1


2
1

2

BEYOĞLU BELEDİYESİ İLE BİRLİKTE GERÇEKLEŞTİRDİĞİMİZ MUTLU AİLELER MUTLU ÇOCUKLAR SEMİNERLERİMİZİ TAMAMLADIK.
1

2
1

 

.: Köşe Yazıları :.

HİPERAKTİF ÇOCUKTA OKUL KORKUSU

Hiperaktif çocuklar okula başlayacakları zaman çok isteklidirler, hatta birkaç sene öncesinden itibaren 'ben ne zaman okula gideceğim, okula gitme günüm gelmedi mi' diye sormaya başlarlar. Abla veya ağabeyleri okula başlayacakta kendisi başlayamayacak diye çok kızarlar. Kardeşlerinin okul araçlarını, giysilerini alır, karıştırır, okula gidiyormuş gibi oyunlar oynarlar. Okula gitmeden ailelerine okul çantası, kitaplar, su kabı aldırırlar. Okula gitmek için o kadar sabırsızlanır ki bazen aile onları bir sene erken okula göndermek zorunda kalabilir. Çünkü ailelerinin başının etini yerler. Okula gittikten bir süre sonra ise 'ben artık gitmek istemiyorum' diyebilirler. Sıkıldım diyebileceği gibi gittim bu kadar yeter çok şeyler öğrendim diyebilirler.
Hiperaktif çocuklar çok sabırsız oldukları için pek çok şeyden de çabuk sıkılabilirler. Genellikle her şeyi çok düzgün ve mükemmel yapmak istedikleri için kargacık burgacık yazılarını hiç beğenmeyeceklerdir. Böyle durumlarda önce heyecanla yazmak isteyen çocuk kısa bir süre yazmayı bırakabilmektedir.
Hiperaktivite çocuğun hayal güçleri çok geniş ve zengin olduğu için okul korkusu onlarda daha kolay gelişebilmektedir. Okulda bir iki öğrenci birbirleriyle sesli bir şekilde tartıştılar veya itişmeler oldu ise okula ilk defa başlayan bir hiperaktif çocuk bu durumlar bana da olabilir diye korkuya kapılabilir ve okula gitmek istemeyebilir. Okulda bir öğretmen veya bir görevli yüksek sesle çocuklara sınıflarınıza gidin veya sıraya girin demişse hiperaktivite çocuk bu kişi bana da kızabilir diye korku geliştirebilmektedir.
Çocuğumuz özellikle hem hiperaktif hem de anneanne veya büyükannenin yanında okula başlamışsa, okulda anneannenin öğrettiği gibi kibar, nazik, saygılı tavırlar sergileyecektir. Sert, hırçın tavırlar, şiddet, kavga, ses tonunun yükselmesi onu korkutabilecektir. Anneanne her şeyi hazır sunduğu için hep anneanne gelecek ve ona verecek diye beklemektedir. Böyle durumlarda yemek saatlerini veya yemeğini kaptırabilecektir. Bu gibi durumlarda okul beklentilerine uymayacak ve onu kaygılandıracaktır.
Hiperaktif çocukların hayal güçleri çok geniş olduğu için hep akıllarına olumsuz, kötü senaryolar gelmektedir. Örneğin okulda servis onu bırakıp giderse veya ailesi okulun yolunu bulamazsa gibi.
Yine hiperaktif çocuk çok hareketli oldukları için sık sık düşecekler ve bir yerlerini yaralayabilecekleri için aileleri özellikle de anneleri onlar için çok kaygılanabilmektedirler. Bu kaygıyı onlar çok kolay sezerler. Bu kaygı onlara da geçer. Okulda kötü bir şey olacak diye beklemeye başlarlar.
Bazen de hiperaktif çocuğun zekâ kapasitesi yüksek olduğu için aile içinde olan gerginlikleri anlarlar. Bu tür olaylardan dolayı kaygılanırlar. Annelerini evde yalnız bırakmak istemezler. Bu yüzden de okula gitmek istemezler veya okula da annelerini yanlarında kalsın isterler.
Sonuç olarak hiperaktif çocuğun okul korkusuyla karşılaşma şansı daha fazladır.
Biz uzmanlar böyle durumlarda bir taşla iki kuş vurmuş olmaktayız. Okul korkusu problemini çözerken çocuğun hiperaktivite problemi de çözülmüş olur.
Problemlerin çözümü var. Tek siz zamanında ve uzmanından yardım isteyin.

Köşe yazıları












 
Nisan 2024
  Pzt     Sal     Çrş     Prş     Cum     Cts     Pzr  
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


YETİŞKİN PSİKOLOJİSİ SORUNLARI





































İŞ YAŞAMI PSİKOLOJİSİ SORUNLARI








CİNSELLİK




















 
 

Sitedeki tüm yazılar Uzman Psikolog Alanur Özalp'e aittir. Tüm hakları saklıdır. İzin almadan kullanılamaz.