2
1

2
1


2
ÇOCUK PSİKOLOJİSİ SORUNLARI
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1


2
1

2
GENÇLİK PSİKOLOJİSİ SORUNLARI
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1


2
1

2

BEYOĞLU BELEDİYESİ İLE BİRLİKTE GERÇEKLEŞTİRDİĞİMİZ MUTLU AİLELER MUTLU ÇOCUKLAR SEMİNERLERİMİZİ TAMAMLADIK.
1

2
1

 

.: Köşe Yazıları :.

ÇOCUKLARDA YETENEK GELİŞİMİ NASIL ZENGİNLEŞTİRİLEBİLİR

Belli yetenekler doğuştan gelir. Çocukların yeteneklerini erken yaşta fark edip, bu yeteneklerini kullanabilmelerini sağlamak ve konuyla ilgili olarak çocuğu motive etmek, yeteneğinin sınırlarını belirlemek çok önemlidir. İlkokul döneminde aileler çocuklarının ders çalışması dışında başka etkinliklere zaman ayırmasına alışık değillerdir.
Bu etkinliklerden dolayı çocuğun derslerini aktaracağını düşünerek, onun kitap okumasına, sanatla uğraşmasına, spor yapmasına karşı çıkabilirler. Çocukların derslerinde başarılı olabilmesi için yetenek alanlarına uygun gelişimlerinin de tamamlanması gerekmektedir. Eğer çocuk spor yapıyor, resim yapıyor, müzik dinliyor veya müzikle uğraşıyorsa, ders başarısı daha yüksek olacaktır. Çocukların yeteneklerinin olduğu uğraşı alanlarına ne kadar vakit ayıracakları aileleri ve öğretmenleri tarafından uygun bir şekilde belirlenmelidir. Hatta yetenekleri çok özelse, daha fazla yetenekleri yönünde yetiştirilmeleri gerekebilecektir. Aileler çocuklarının yeteneklerine yoğunlaşmalarını değil de, okul, ders ve ödevleriyle vakit geçirmelerini arzu etmektedir. Zaman zaman ilkokullarda spor dersleri yapılmamakta, bu derslerin yerine çocuklar test çözmekte, ortaokula veya liseye hazırlık çalışmalarına yoğunluk verilmektedir.
Çocukların yetenekleri doğuştan gelir. Sadece bu yeteneklerin gelişmesi ailenin ve eğitimcilerin bu yeteneklere verdiği değerle ya gelişir ya da körelip ortadan kaybolur. Çocuklarımıza kendi içimizde kalan, yapamadığımız uğraşlar konusunda baskı yapmadan, öncelikle onların neye yetenekleri olduğunu ayırt edip saptamalıyız. Bunun için bir takım yatırımlar yapmamız gerekebilmektedir. Bu alanda vaktimizi ayırmalı, çocuğumuzla birlikte kitaplar okumalı, ünlü bestecilerin müziklerini dinlemeli, küçük öyküler ve şiirler okumalıyız. Daha sonradan çocuğumuza cesaret vermek amacıyla, onun da şiirler öyküler yazabileceğini gösterebilmek için onunla birlikte küçük, basit üretimler yapmalıyız. Sık sık onu konsere sergilere götürerek, ünlü sanatçılar ve bilim adamları üzerine öyküler okumalıyız. Yeteneklerinin gelişmesi konusunda acele etmemeliyiz.
Ünlü kişilerde hiçbir şekilde tek yetenek yoktur. Yetenekli kişiler pek çok alanda yeteneklerini kullanabilirler. Bu alanlardan hangisinde çocuğunuzun başarılı olacağını araştırmak zaman alabilir. Bu konuda, hem kendimize hem de çocuğumuza bu zamanı tanımalıyız. Yetenekleri için gerekiyorsa kurslara gönderebilmeli, bu konuda yapılan yarışmaları takip etmeliyiz.
Pek çok yeteneği erken yaşta keşfetmek, bu yetenekleri değerlendirmek çok önemlidir. Bu konuda uzman kişilerle konuşup onların fikrini alabiliriz. Uygun bir program hazırlayarak sistemli ve düzenli eğitim çalışmalarına erken yaşta başlamamız gerekmektedir. Bu yetenekler daha sonra çocuğumuzun meslek seçiminde, ona ve bize ışık tutacaktır. Bu konuda uzmanlarla, çocuk psikologlarıyla çalışmak, onlara danışmak çok önemlidir.

 

Köşe yazıları












 
Eylül 2024
  Pzt     Sal     Çrş     Prş     Cum     Cts     Pzr  
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


YETİŞKİN PSİKOLOJİSİ SORUNLARI





































İŞ YAŞAMI PSİKOLOJİSİ SORUNLARI








CİNSELLİK




















 
 

Sitedeki tüm yazılar Uzman Psikolog Alanur Özalp'e aittir. Tüm hakları saklıdır. İzin almadan kullanılamaz.