2
1

2
1


2
ÇOCUK PSİKOLOJİSİ SORUNLARI
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1


2
1

2
GENÇLİK PSİKOLOJİSİ SORUNLARI
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1


2
1

2

BEYOĞLU BELEDİYESİ İLE BİRLİKTE GERÇEKLEŞTİRDİĞİMİZ MUTLU AİLELER MUTLU ÇOCUKLAR SEMİNERLERİMİZİ TAMAMLADIK.
1

2
1

 

.: Köşe Yazıları :.

SORULAR

•  Soru: Sevgili Alanur Özalp. Siz uzman çocuk psikologusunuz. Çocuk psikologları ne işler yaparlar, lütfen bize açıklayabilir misiniz?

Cevap: Öncelikle, psikolog ne iş yapar, bunu kısaca anlatayım. Psikolog, insanları duygu, davranış ve düşünce alanında mutlu, başarılı ve yeterli olmaları için onlara yardımcı olan, yol gösteren meslek grubunun üyesidir. Çocuk psikologlarında da bahsedecek olursak; çocukların mutlu, başarılı ve yeterli olmalarına yardımcı olan meslek gruplarından biri de psikologluktur. Psikolog nasıl daha mutlu, başarılı ve yeterli çocuk yetiştirilir konusuyla ilgilenir. Bununla birlikte, eğer bir sorun ortaya çıkmışsa bu sorunu çözmekte aileye ve çocuğa yardım eder. Özürlü çocukların sağlıklı bir şekilde psikolojik gelişimlerini sağlar ve onlar için özel eğitim programları hazırlar. Örneğin; boşanma, aileden bir kayıp (ölüm) olduğu zaman aileye ve çocuğa psikolojik danışmanlık yapar.

•  Soru: Psikolog abla. Acaba nasıl psikolog olunur?

Cevap: Önce lise bitecek. Sonra üniversitelerin psikoloji bölümünde okunacak. Bu bölümden sonra uzmanlık eğitimi alınacak.

•  Soru: Psikologlar iğne yapar mı?

Cevap: Hayır, psikologlar iğne yapmaz.

•  Soru: Psikolog çocukları nasıl tedavi eder?

Cevap: Sevgili çocuklar, çocuk psikologu önce çocuklarla konuşur. Çocukla birlikte resim yapar. Renkli boya kalemleriyle boyalı resimler yapar. Yine aynı seansta kuklalarla kukla oyunu oynar. Tedavinin adı zaten OYUN TERAPİSİ'dir.

•  Soru: Psikolog abla, büyükler psikologun ne iş yaptığını iyi bilmediklerinden ya gitmeye korkuyolar yada iş işten geçtikten sonra gidiyorlar. Bu konuda ne dersiniz?

Cevap: Evet. Çok doğrudur. Büyükler çocuklarını psikologa, iş işten geçmeden getirmelidirler. Yani hasta olmadan gelip danışabilmeli, nasıl iyi çocuk yetiştirileceği konusunda bilgi alışverişinde bulunulmalıdır. Bu bir rehberlik hizmetidir. Bu hizmet, tedavi hizmetinden ucuz ve kolaydır.

•  Soru: Çocuk psikologa ne zaman götürülmelidir?

Cevap: Psikologların bir rehberlik-danışmanlık hizmetleri vardır. Bu, çocuğun her yaşında, o yaşın özellikleri konusunda senede bir alınması gereken bir hizmettir. Bir de, teşhis ve tedavi hizmeti vardır. Bu hizmete de gecikmeden, utanmadan gidilebilmelidir.

•  Soru: Büyükler psikolog gibi bilimsel bir birime değil hoca, hacı, üfürükçülere, medyumlara gidiyorlar. Bu konuda neler söyleyebilirsiniz?

Cevap: Bu yanlış bir uygulamadır. Hoca, hacı, üfürükçü ve medyumların bir gücü olsaydı, milli piyangodan en yüksek ikramiyeyi kendilerine çıkarırlardı. Böyle bir güç yoktur.

•  Soru: Size göre çocuklar psikologlardan korkuyorlar mı?

Cevap: Çocuklar psikologlardan korkmuyorlar. Avrupa'da yapılan çalışmalarda çocuklara sormuşlar; çocuklar da psikologla oyun oynanır, resim yapılır ve güzel sohbet edilir diye cevap vermişlerdir.

•  Soru: Çocuk psikologa götürüleceği zaman ona bilgi verilmeli midir?

Cevap: Tabii, bu mutlaka gereklidir. Çocuğu kandırmak, ona yalan söylemek onun güvenini sarsacaktır. Misafirliğe gidiyoruz, bir arkadaşıma gidiyoruz denilmesi gereken açıklamalardır.

•  Soru: Çocuklar doktorla psikologu ayırabiliyor mu?

Cevap: Bazen evet, bazen hayır. Doktordan korkutulmuş çocuk, psikologu da doktor sanmaktadır. Bu, tehlikeli ve yapılmaması gereken bir şeydir.

 

 

Köşe yazıları












 
Şubat 2023
  Pzt     Sal     Çrş     Prş     Cum     Cts     Pzr  
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
21.02.2023 tarihinde etkinlik yok.


YETİŞKİN PSİKOLOJİSİ SORUNLARI





































İŞ YAŞAMI PSİKOLOJİSİ SORUNLARI








CİNSELLİK




















 
 

Sitedeki tüm yazılar Uzman Psikolog Alanur Özalp'e aittir. Tüm hakları saklıdır. İzin almadan kullanılamaz.