2
1

2
1


2
ÇOCUK PSİKOLOJİSİ SORUNLARI
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1


2
1

2
GENÇLİK PSİKOLOJİSİ SORUNLARI
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1


2
1

2

BEYOĞLU BELEDİYESİ İLE BİRLİKTE GERÇEKLEŞTİRDİĞİMİZ MUTLU AİLELER MUTLU ÇOCUKLAR SEMİNERLERİMİZİ TAMAMLADIK.
1

2
1


ÇOCUĞUNUZU İNTERNETTEKİ TEHLİKELERDEN KORUMAK İÇİN İNTERNET KURALLARI

Çocuğunuzun bilgisayar başında geçirdiği zamanı çoğunda internette gezinmeye başladı. Bu dünyayı keşfetmesi hoşunuza gidiyor ama güvenlik konusunda endişelisiniz. O zaman çocuğunuza aşağıdaki internet kurallarını hatırlatmanızda yarar var.

  • İnternette birileriyle sohbet ederken ya da mesaj gönderirken adın, soyadın, adresin, telefon numaran gibi kişisel bilgilerini asla verme. Arkadaşlarına ya da internetteki diğer kişilere, internette kullandığın adını ve parolanı asla söyleme.
  • İnternette tanıştığın kişilerden bizi haberdar et. Bu kişilerden aldığın mesajları bize göster ve bizim onayımız olunca cevap yaz.
  • İnternette hiçbir tartışmaya ya da kavgaya katılma. Eğer biri seninle bir tartışmaya ya da kavgaya girerse ona cevap verme ve bizi durumdan haberdar et.
  • Eğer birisi sana resin gönderir, gitmemem gereken bir siteyi ziyaret etmeni ya da uygun olmayan bir dille konuşmayı önerirse mutlaka bizi bu durumdan haberdar et.
  • Bizim onayımız olmadan internette tanıştığın hiç kimseyi arama.
  • Eğer internette tanıştığın birisi sana herhangi bir şey gönderirse bize söyle ve bizim onayımız olmadan kimseye bir şey gönderme.
  • İnternette iyi bir dil kullan ve nazik ol.
  • Şaka amacıyla bile olsa kimseyi korkutma ve tehdit etme.
  • İnternetle ilgili konular hakkında hiçbir şeyi bizden saklama.
ÇOCUĞUNUZLA KEYİFLİ SAATLER GEÇİRMENİZ İÇİN ÖNERİLER

1. Yeni kutlama günleri: Eğlenceli günler icat edin ve bu günlere "keyif günü " ya da "eğlence günü" “ teyze, günü hala günü, amca günü “ gibi isimler takın. O güne has kıyafetler giyerek kutlamalar yapın.

2. Doğum günü partisi: Onun oyuncak bebekleri için doğum günü partisi düzenleyin, birkaç hediye paketi, balonlar ve gerçek bir pasta hazırlayın.

3. Kullanılmayan kıyafetler: Gardropta duran ama kullanılmayan kıyafetleri kullanmak için günler belirleyin.

4. Hayvanat bahçesi: Hayvan şeklindeki oyuncakları odanın belirli yerlerine koyun. Siz görevli, çocuğunuz ziyaretçi olsun. Hangi hayvanın ne tür özellikleri olduğunu anlatarak hem oyun oynayın, hem de çocuğunuzun öğrenmesini sağlayın.

5. Kamp: Uyku tulumlarınızı, mataralarınızı hazırlayıp oturma odasında çadır kurun. Hava karardığında sadece el lambasıyla aydınlanıp tıpkı ıssız bir kamp alanındaymış gibi davranın.

6. Klip: Sevdiğiniz bir parçayı sanki çalıyormuş gibi yaparak birlikte bir klip çekin ve bunu kaydedin. Siz yönetmen olun , o da oyuncu.

7. Hayvan taklidi: Birlikte Bir kurbağa gibi zıplamaya, bir solucan gibi kıvrılmaya, bir ördek gibi yürümeye, bir kedi gibi esnemeye çalışın.

8. Restorancılık: Çocuğunuzla mutfakta gerçek yemekler hazırlayıp bir restoranda yemek yiyormuş gibi yapın. Oyunda rolleri değiştirin, sırasıyla o restorancı olsun , siz müşteri olun

9. Kovboyculuk: Sert yastıkları ya da benzeri üzerine binilebilecek bir eşyayı kullanıp çocuğunuzla ata biniyormuş gibi yaparak hayali turları çıkın.

10. Okul otobüsü: Evdeki çamaşır sepetlerini arka arkaya bağlayıp okul otobüsü haline getirin. Siz şoför olun. Odalar arasındaki yol boyunca çocuğunuzun sınıf arkadaşları olan oyuncakları durup durup alın. Daha sonra yer değiştirin ve o şöfor olsun. Bu seferde siz onun sınıf arkadaşlarının annesi veya sınıf arkadaşı rolü oynayın.

YAĞMURLU GÜNLER

11. Güneşli bir gün resmi çizin: Yağmur içinizi sıkıyorsa, yapılacak en doğru şey güneşli bir gün hayal etmektir.

12. Kurabiye: Çocuğunuza mutfakta bir şeyler öğretmek için en doğru zaman. Kurabiyeler piştiğinde güzel bir çizgi film de izlersiniz.

13. Macera dolu bir ev: Koltukları yüksek kayalıklar, çarşafların altını uzun tüneller, masanın altını büyük mağaralar olarak hayal edip, çocuğunuzla bir Indiana Jones macerası yaşamak için yağmurlu bir günden iyisi olamaz.

14. Kutu oyunları oynayın: Kaymaca Tırmanmaca, Hatırla Bakalım, Dedektif gibi kutu oyunları oynayabilirsiniz.

15. Cimnastik yapın: Salondaki eşyaları biraz aralayıp çocuğunuzla cimnastiğe başlayın. Başlarken yere kalın minderler serin ki çocuğunuz veya siz bir yerinizi incitmeyin.

SANATSAL PROJELER

16. Parmak boyası: Çocuğunuzla dışarıdan satın alacağınız parmak boyasını kullanarak banyonuzda güzel çizimler yapın ve daha sonra bu çizimleri ıslak bir süngerle silin ve yerine daha farklı çizimler yapmaya devam edin.

17. Tişört boyama: Çocuklar için üretilen kumaş boyalarından alıp kendi tişörtlerinizi boyayın. Çocuğunuzla birlikte mutfakta değişik meyve boyalarıyla pudingler hazırlayın. Bir renk pudingin üzerine farklı bir renk pudingle evler, arabalar, bebekler çizin ve içini doldurun.

18. Kolaj: Fotoğraflar, kumaş parçaları, farklı düğmeler ve aklınıza gelebilecek ilginç objeleri kullanarak değişik kolajlar yapın.

19. Boya fışkırtmaca: Bunun için ortalığı biraz güvenli hale getirmeniz gerekecek. Çünkü boyaları fırça yardımıyla fışkırtarak resim yapmanızı önereceğiz. Bakarsınız bu sayede çocuğunuzun içindeki Jackson Pollock'ı ortaya çıkarırsınız.

20. Takı tasarlama: Dikiş kutuları belki birgün işe yarar diye biriktirilen bir sürü artık malzemeyle dolu olur genellikle. İşte size bunları işe yarar hale getirmek için bir fırsat.

TOP OYUNLARI

21. Bowling: Kırılmaya dayanıklı küçük plastik su şişeleri ve plastik bir top ile kendi bowling salonunuzu yaratabilirsiniz.

22. Bacakların arasından geçirme: Birkaç kişi ayakta, bacakları iki yana açık olarak, arka arkaya dursun. Çocuğunuz topu bacakların arasından geçirmeye çalışsın.

23. Hula hopla basket: Çocuğunuz küçük topları sizin tuttuğunuz hula hopun içinden geçirmeye çalışsın. Her atışta çocuğunuzla aranızdaki mesafeyi biraz daha açın, eğlence daha da artsın.

24. Top yakalamaca: Bu oyun için özel oyuncağınız yoksa iki adet saplı tel süzgecini de kullanabilirsiniz. Amaç karşı tarafın attığı topu, yine süzgeç ya da benzeri bir araçla yakalamaya çalışmak.

25. Topla birlikte yuvarlanmaca: İşte size çocuğunuzu güldürmek için bir öneri. Önce topu yuvarlayın, hemen arkasından kendiniz yuvarlanmaya başlayın.

ÇOCUĞUNUZLA 5 DAKİKA İÇİNDE YAPABİLECEĞİNİZ KEYİFLİ AKTİVİTELER

26. Fırçala, fırçala, fırçala: Küçük, plastik bir kabı sabunlu suyla doldurun. Çocuğunuzun eskimiş diş fırçalarını kullanarak kirlenmiş plastik oyuncakları beraber temizleyin. Size külfet gibi görünebilir, ama çocuğunuzun büyük keyif aldığını göreceksiniz.

27. Telefonculuk: Eski bir yöntemi uygulayın. İki tane boş kibrit kutusu alın. 4-5 metrelik bir ipin iki ucuna bu kibrit kutularını bağlayın. Çocuğunuzla farklı odalardan kibrit kutuları yardımıyla telefon görüşmesi yapın.

28. Mıknatısla sihir: Yemek masasının üzerini boşaltın. Üzerine metal eşyalar koyun ve çocuğunuza mıknatısın neler yapabildiğini gösterin.

29. Tiyatro oyunu: Bunun için varsa parmak kuklalar kullanabilir, yoksa parmaklarınıza suratlar çizebilirsiniz.
30. Baloncuk yakalamaca: Köpük baloncuk yapma aleti ile siz balon yapın, çocuğunuz yakalamaya çalışsın.

YOLCULUKTA OYNANABİLECEK OYUNLAR VE AİLELERİN YANLARINA ALMALARI GEREKEN MATERLALLER

31. Teneke kutu ve mıknatıslı harfler: Buzdolabı için kullanılan mıknatıslı harf ve rakamları yolculukta da kullanabilirsiniz. Teneke kurabiye kutusu hem harfleri yapıştırabileceğiniz, hem de kolay taşıyabileceğiniz bir araç olması dolayısıyla ideal olacaktır.

32. Ben kimim oyunu: Aklınızdan bir kişi adı ya da bir hayvan ismi tutun. Çocuğunuz size bununla ilgili sorular sorsun. Örneğin: "Tüylerin var mı?" ya da "Erkek mi, kadın mı?" gibi.

33. Şarkı: Sevdiğiniz şarkıları bir CD'de toplayın, seyahatiniz esnasında birlikte yüksek sesle söyleyerek eğlenin.

34. Belgesel: Çocuğunuza bir kamera verip, seyahatinizden bir belgesel yapma görevi verin. Ortaya, hayat boyu saklamak isteyeceğiniz bir çalışma çıkacağını garanti ediyoruz.

35. Bilmece: Çocuklar bilmecelere bayılır. Bu nedenle yolculuğa çıkmadan önce yanınıza mutlaka bir bilmece kitabı alın.

2-6 YAŞ GRUBU ÇOCUKLARI İÇİN SEÇİLEBİLECEK OYUNCAKLAR

36. Onu hareket etmeye teşvik edecek oyuncaklar.

37. El ve koordinasyonunu geliştirecek oyuncaklar.

38. Sarılıp uyuyabileceği oyuncaklar.

39. Hayal gücünü geliştirmeye yardımcı oyuncaklar.

40. Denge yeteneğini geliştirmeye yardımcı oyuncaklar.

AİLELERİN SEÇECEKLERİ MÜZİK ALBÜMLERİ

41. Uykuya dalmasını kolaylaştıracak albümler.

42. Klasik müzik ustalarını tanıyabileceği albümler.

43. Hareketli, dans edebileceği parçalar içeren, eğlenceli albümler.

44. Geleneksel Türk müziğini tanıyabileceği albümler.

45. Çocuk şarkılarını öğrenebileceği albümler.

Yukarıdaki önerileri Uzman Psikolog Alanur ÖZALP 2-6 yaşındaki çocuğunuzla keyifli saatler geçirmeniz için kullanabileceğinizi söylüyor.


 

 

 

 

 

 

  anasayfa












 
Temmuz 2018
  Pzt     Sal     Çrş     Prş     Cum     Cts     Pzr  
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
18.07.2018 tarihinde etkinlik yok.


YETİŞKİN PSİKOLOJİSİ SORUNLARI





































İŞ YAŞAMI PSİKOLOJİSİ SORUNLARI








CİNSELLİK




















 
 

Sitedeki tüm yazılar Uzman Psikolog Alanur Özalp'e aittir. Tüm hakları saklıdır. İzin almadan kullanılamaz.