2
1

2
1


2
ÇOCUK PSİKOLOJİSİ SORUNLARI
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1


2
1

2
GENÇLİK PSİKOLOJİSİ SORUNLARI
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1


2
1

2

BEYOĞLU BELEDİYESİ İLE BİRLİKTE GERÇEKLEŞTİRDİĞİMİZ MUTLU AİLELER MUTLU ÇOCUKLAR SEMİNERLERİMİZİ TAMAMLADIK.
1

2
1

Eşcinsellerin Aileleri İçin Özel Bir Rehber

Eğer Çocuğunuz Gay ve ya Lezbiyense


Neden Gay ve Lezbiyen Çocuklar Ebeveynlerine Söylemek İsterler?
Modern gençliğin tüm özgürlüğüne rağmen, çoğu ailelerine söyleyerek aralarındaki duvarı kaldırmak ve oldukları gibi kabul görmek istedikleri bir gerçek.

Tahmin edebilirsiniz ki, bir "kapalı kutu" ya da gizli homoseksüel olmak kişiyi oldukça mutsuz yapar, bu hayatın boyunca yanında taşıyacağın senin hakkında bilgiler içeren ama görünmeyen kapalı bir kutu gibidir. Kendini dış dünyadan ayrı hissetmene yol açar. Bu nedenle çocuğunun kendilerine açılmalarını kabul edip yardım etmeye çalışan her aile aslında çocukları doğduğu andan itibaren üstlendikleri rolü yerine getiriyorlar - o da çocuğun kendisini mutlu ve güvenli hissetmesidir.
Yapılması gereken ilk davranış, bizim onu her zamanki kadar sevdiğimizden emin olmasını sağlamak olmalıdır. Bize açılabilmelerinin altında yatanın bize duydukları güven olduğunun farkında olmalı ve bu güvene layık olmaya çalışmalıyız.

Öğrendikleri zaman başka aileler nasıl davranıyor?
Çoğu modern aile bu haberi çok fazla sorun olmadan kabulleniyor, ve tabi bilgiye ve alışmak için zamana ihtiyaç duyuyorlar. Diğer aileler için korkunç bir şok olabiliyor, bunu gizlenmesi gereken, günahkar ya da anormal olarak biliyor olabliyorlar. Bu da bilinmeyen hakkında duyulan korkudan kaynaklanıyor.
Fakat çocuğun açıkyüreklilikle aileye açılması sonrasında karşılaşacağı aileye utanç getirdiğini anlatan söylemler ya da evden dahi atılmasına kadar varabilen öfkenin getireceği duyguları göz önüne getirin. Bazen bunlar olabiliyor ve gay olan insanların bazen intahara sürüklenmesinin altında toplumdan soyutlanma ve yanlız bırakılma yatabiliyor.
Başka kabullenemeyen aileler ise haberi sessiz bir biçimde kapatıp görmezden gelir, bu da gay kişide reddedilmişlik hissinin duyulmasına sebep olur. Sessizlik aile için sadece kişinin özel hayatı ile ilgili konuşulmamasını gerektiren bir kuraldan dolayı olabilir, fakat bu durum sessizlik kuralının üstünden gelmemizi gerektiren, ve yeni anlayış geliştirmemizi gerektiren bir durumdur. Kendisini her zamanki kadar belki de daha fazla sevdiğimizi anlamasını sağlamalıyız.

Habere nasıl uyum sağlayabiliriz?
Birkaç hafta ya da ay verildiği zaman, ilk başlarda şok yaşayan ailelerde bile uyum sağlama sürecinin, rahat ve destekleyici bir seyir sergilenir. Bazı aileler daha fazla zamana ihtiyaç duyabilir. Çocuğumuzun bize bir süre tanımasını bekleriz, zaten genellikle onların kendi cinselliklerini keşfedip kabullenmeleri bir kaç yıllarını alıyor.
Uyum sağlamamızın bizim yararımıza olacağını anlamalıyız, aksi taktirde oğlumuzu ya da kızımızı kaybetme riskiyle karşı karşıya kalabililiriz.
Bu beklenmeyen haberi aldıktan sonra ailelerin ilk endişesi çocuklarını yanlız ve mutsuz bir hayat yaşayacakları oluyor. Geçmişte bu oldukçe mümkün bir olasılık olmasına rağmen şimdiki toplumlarda bu tip olsılıklar oldukça düşük.
Çocuklar gay olmayı kendileri seçmediklerine ve cinselliklerini değiştiremeyeceklerine göre ve aynı şekilde biz de onların bizden yabancılaşmamasını istediğimize göre, uyum sağlama çabalarının bizim tarafımızdan gelmesi gerekir. Başlangıçta zor hatta imkansız görünse bile, eğer içimizde olan svegiyle, bu o kadar da zor olmayacaktır.
Gay olduğunu yeni öğrendiğimiz çocuğa bakarsak, aslında bizim her zaman sevdiğimiz aynı çocuk olduğunu görebiliriz. O değişmedi, sadece bizim onun hakkında bilgimiz değişti.
Çoğumuz açık fikirli ve önemseyen bir aile üyesi yada arkadaşımızla konuşmak ihtiyacı hissederiz.

Bütün akrabalarıma ve aileme söylemeli miyim?
Kimseye söylemek zorunda değilsiniz. Seçim sadece sizin ve çocuğunuzun.
Genelde kız ve erkek kardeşler aile içinde gay kişinin olmasından rahatsız olmuyor ve aynı yaşlardaki yumuşak başlı biriyle konuşmak kişiyi rahatlatıyor. Tabi tolerans göstermenin yaşla, eğitimle ya da bulundumuz pozisyonla bir ilgisi yok, bir büyükannenin tepkisi "ben başından beri biliyordum tatlım, sorun değil." olabilir.
Yakın arkadaşlar ve ya seçilecek aile üyelerine anlatıp yardım almak, hem üstümüzden bir sırın yükünü kaldırır hem de çocuk kendini kabullenen bir ortamda daha rahat edecektir.
Arkadaşımıza ya da seçtiğimiz aile üyelerine anlatırken uygun bulduğumuz yaklaşım; "Hiç Ali'nin diğer çocuklardan farklı olduğunu farkettin mi?" sorusuyla başlayıp, "sebebini biliyor musun?" şeklinde devam etmektir.
Daha geniş bir gruba anlatırken, en iyisi bunu çocuğunuzla işbirliği içinde yapmalı be sır tutamayacak, çocuğunuzun kendine güvenini ya da sosyal ortamını tehlikeye sokacak kişilerin öğrenmemesine dikkat etmelisiniz.

Komşulara nasıl söylerim?
Aynı şekilde komşulara söylemek ya da söylememek tamamen sizin seçiminize kalmış.
Bu adım adım yapılabilir. Geleneksel toplumlarda biraz daha zor olabilir.
Geleneksel bir toplumda çocuğumuzun bizim desteğimize çok daha fazla ihtiyacı vardır. Genelde taşra bölgesinde yaşayan homoseksüel insanlar, kendilerinin bu dünyada böyle olan tek kişi olduklarına inanırlar ve bu onları çaresizliğe ve mutsuzluğa sürükler
Şimdilerde medyanın da etkisiyle kendini açıklayan gay insanların bulunması bu yanlızlık hissini biraz olsun azalmaktadır.

Homoseksüel oğluma ya da kızıma nasıl yardım edebilirim?

Onlar bize gelip cesurca açıldıklarında, sessiz kalmamamız gerekir, çünkü bu şekilde tepki yoksunluğu, çocuğun onaylanmamışlık ve reddedilmişlik hissetmesine yol açar.
Yapabildiğimiz kadar kısa bir süre içinde, gay oğlumuza ya da lezbiyen kızımıza bizim tarafımızdan kabullenildiklerini, ve her zamanki gibi sevildiklerini söylemeliyiz.
Aramızdaki iletişimi geliştirmek için ona sorular sorabiliriz, mesela ne kadar zamandır gay olduğunu bildiğini, kabullenmenin onlar için zor olup olmadığını ya da gay arkadaşları olup olmadığını sorabliriz.(Tabi, heteroseksüel çocuklarımızda olduğu gibi onların özel hayatlarına burnumuzu sokmamalıyız.)

Diğer gay insanlarla güvenli bir şekilde nerede tanışabilirler?
Gay insanlar genellikle barlarda ve klüplerde tanışırlar.

Çocuğumuzun gay ya da lezbiyen olduğunu ama bize söylemediğini düşünüyoruz, ne yapabiliriz?
Gay ya da lezbiyen çocuğumuzun bize açılmamasının sebebi hazır olmamaları olabilir, belki henüz kendileri ne hissettiklerini kelimelere dökemeyecek olabilirler. Ancak iletişim içinde oldukları insanlar sadece kendi cinsiyetinden oluşuyorsa bu durumun utangaçlığa bağlı gelişmiş olabileceği de bir olasılıktır, gay olmakla bir alakası olmayabilir.
Konuya dolaylı yoldan yaklaşarak, ebeveynleri olarak bu konularda rahat be sansürsüz olarak konuşabileceğimizi gösterip, konuyla ilgili tüm bilgilere sahip olduklarından emin olmamız gerekir.
Gençler genellikle ebeveynlerinin zekalarını küçümserler, ve haksız yere sizin anlayamayacağınızı düşünerek agresif bir tavır sergileyebilirler. Bu bariyeri yıkmak genelde zordur.
Bazen, lezbiyen ya da gay çocuk kendi cinselliğini kabul etmekte zorlanabilir, ve bu onları o kadar üzer ki, böyle olamamayı dilerler ve maalesef bazıları kendilerinden nefret eder. Bizim onlara karşı konuşma çabalarımıza tepkileri öfke olabilir, ama bunun sebebi kendi yaşadıklarını kendilerinin inkar etmeleri olabilir. Bu durumda bir adım geri çekilip onlara zaman vermeliyiz, ama aynı zamanda istedikleri zaman onlar için orada olacağımızı anlamalarını sağlamalıyız
Bazı gay kişiler hiç bir zaman cinsellikleri hakkında konuşmaya hazır olmayabilirler, bu durumda bize kabullenmek düşer. Bu gibi durumlarda, özen gösteren bir aile içinde, bazen konuşulmayan bir kabul görme durumu ortaya çıkabilir, bu da kişi için tatmin edici olabilir.

 

 

 

 












 
Haziran 2019
  Pzt     Sal     Çrş     Prş     Cum     Cts     Pzr  
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1.06.2019 tarihinde etkinlik yok.


YETİŞKİN PSİKOLOJİSİ SORUNLARI





































İŞ YAŞAMI PSİKOLOJİSİ SORUNLARI








CİNSELLİK




















 
 

Sitedeki tüm yazılar Uzman Psikolog Alanur Özalp'e aittir. Tüm hakları saklıdır. İzin almadan kullanılamaz.