2
1

2
1


2
ÇOCUK PSİKOLOJİSİ SORUNLARI
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1


2
1

2
GENÇLİK PSİKOLOJİSİ SORUNLARI
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1


2
1

2

BEYOĞLU BELEDİYESİ İLE BİRLİKTE GERÇEKLEŞTİRDİĞİMİZ MUTLU AİLELER MUTLU ÇOCUKLAR SEMİNERLERİMİZİ TAMAMLADIK.
1

2
1

Eşcinsellerin Aileleri İçin Özel Bir Rehber

Gay, Lezbiyen, Biseksüel ya da Transeksüel Gençlerin (GLBT) Aileleri

Açılmaktan, ortaya çıkmaya giden yol...

Cinsel tercihler hakkına ya doğuştan gelen ve seçme şansı olmayan, ya da deneyimlerimizle oluşturduğumuz seçimlerimizle ortaya çıktığını düşünebilirsiniz, fakat toplumun bu bölümünün bir çok zorluklarla karşılaştığı göz ardı edilemez. Zorluklar içinde ayırım yapılması, çeşitli tacizler, ve cinsel yargılamalar sayılabilir. Genç GLTB'lerin bu konularda yetişkinlere oranla daha fazla zorlandıklarını söyleyebiliriz, çünkü genellikle genç yaşlarda cinsel kimliklerini keşfetmeye başlarlar.
Bu gençler kendilerine özgü zorluklarla karşılaşırlar. Genellikle geleneksel (erkek bir koca ve kadın bir karı) ailelerin birer bireyi olurlar. Kasıtlı olarak yapılıyor olmasa bile, cinsel kimlikleri ile ilgili problemlerle uğraşan GLTB gençler çoğunlukla kendi evlerinde heteroseksüel ilişki dışındaki ilişkilerin olumsuz ışık yaktığı ortamda yetişirler. Bu durum gencin kendine güveni üzerinde, aile dışından gelen tepkilerden daha yıkıcı bir etkiye sebep olabilir.
Bu koşullar göz altında bulundurulduğunda, GLTB gençlerin cinsel kimliklerini ailelerinden bir sır olarak saklaması şaşılacak bir davranış olmaktan çıkıyor. Fiziksel şiddete maruz kalma korkusu, tacize uğrama endişesi, ya da aileden dışlanacak olma durumu, bu gençlerin yaşadığı gerçek kaygılardır. Fakat gencin "açılması" tramvatik bir olay olmak zorunda değil; hatta açılma genç için olgunlaşma yönünde aile için ise gelişen bir deneyim olma yolunda atılan bir asım olarak görülebilir.
Biz aileler olarak GLTB cinsel kimliği hakkında anlayışımızı ve değerlendirmemizi nasıl geliştirebiliriz? Hazır olmak yardımcı olabilir. Aşağıdaki soru ve cevaplar ailelerin genç açıldığı zaman karşılaşabilecekleri bazı konulara değiniyor.

Öğrendiğimde ne Olur?
Her ne kadar gencin açıldığı koşullar her aile için değişik olsa da, aileler tarafından hissedilen duygular genellikle benzer olur. Başında şaşkınlık, kuşku, inanmama, ve hatta eğer çocuğunuzun size daha önce söyleyebileceğini düşünüyorsanız bir çeşit ihanet olarak görebilirsiniz. Bazı aileler haberi oldukça anlayışlı bir biçimde karşılayabiliyorken, dini, kültürel ya da başka nedenlerden ötürü bazı aileler için daha zor olabiliyor. Hissettiklerinizden dolayı kendinizi kınamamalısınız, ya da çocuğunuzu kaybettiğinizi düşünmemelisiniz, ya da çocuğun cinsel kimliğinin oluşmasında rolünüz olduğunu düşünmemelisiniz. Aklınızda tutmanız gereken değişenin, çocuğunuz değil, sadece sizin onun hakkında oluşturduğunuz imaj olduğudur. Bazen bu zor olsada, anlayışlı davranarak çocuğunuzun yeni imajına uyum sağlayabilirsiniz.

Çocuğuma en Etkili Şekilde Nasıl Destek Olurum? Çocuğunuzun neler yaşadığını anlamak, onların sağlıklı bir cinsel be sosyal birey olarak gelişmelerinde esastır. Aileleri tarafından reddedilen GLBT gençler arasında yüksek oranda intihar eğilimi, alkol ve uyuşturucu kullanımı riski altındadırlar. Çocuğunuzun size açılırken gösterdiği cesareti görmezden gelmeyin, ve bu açıklama ile size güvenini ortaya koyduğunun farkında olun. Çocuğunuza verebileceğiniz en etkili destek, sizin de çocuğunuzun gösterdiği aynı cesaret ve güveni ona göstermenizdir.

Diğer Aile Üyelerine ve Arkadaşlarımıza Nasıl Söylemeliyiz?
Bazı ebeveynler diğer aile üyelerinin ve arkadaş çevrelerinin vereceği tepkiden korkabilirler, ve ailede bir GLTB genç olduğunu gizleme yoluna gidebilirler. Kime, ne zaman söyleneceği, çocuğunuzla tartışarak birlikte vereceğiniz bir karadır. Hala GLTB gençlerin ve yetişkinlerin nefretle karşılaşabileceği bir toplumda yaşıyoruz. Diğerlerine söylemeye yönelik isteğiniz ile çocuğunuzun fiziksel ve ruhsal huzurunu korumaya yönelik isteğinizin oranına bakın. Çoğu ebeveyn diğer aile üylerinden ve arkadaşlarından bekledikleri kadar kötü tepkilerle karşılaşmadıklarına hem sevinip hem şarşırırlar.

Başkaları ne Düşünür?
GLTB nüfusuna karşı her ne kadar değişmekte olan bir tavır olsa da, düşüncesiz, olumsuz ve hatta görgüsüz yorumlara karşı hazırlıklı olun. Gay, lezbiyen, biseksüel, ya da transeksüel olmanın bir hastalık, tedaviye ihtiyaç duyulan bir durum olmadığını aklınızdan çıkarmayın. Çocuğunuzu ilgilendiren başkalarının ne düşündüğünden çok sizin ne düşündüğünüzdür. Sizin desteğiniz, sevginiz, ve anlayışınız çocuğunuzun gençlikten yetişkinlie geçerkenki adımlarında son derece önemli rol oynar.
Nasıl çocuğunuz için açılmak cesaret isteyen ve zor bir durumsa aynı şekilde ebeveynler için de kendi açısından aynı dercede zor ve cesaret isteyen bir durumdur. Bütün engellere ve zorluklarına rağmen, siz ve çocuğunuz bu süreçten daha güçlü bir bağ ile çıkabilirsiniz.
Ebeveynlerin yapması gereken, eğer çocuğunuz size açılıp, sır saklamanın verdiği yükten kurtulup cinsel kimliği hakkında size dönüyorsa, onları içtenlikle kabul edip, sevgi ve anlayışla karşılamaktır.












 
Mart 2021
  Pzt     Sal     Çrş     Prş     Cum     Cts     Pzr  
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
6.03.2021 tarihinde etkinlik yok.


YETİŞKİN PSİKOLOJİSİ SORUNLARI





































İŞ YAŞAMI PSİKOLOJİSİ SORUNLARI








CİNSELLİK




















 
 

Sitedeki tüm yazılar Uzman Psikolog Alanur Özalp'e aittir. Tüm hakları saklıdır. İzin almadan kullanılamaz.