2
1

2
1


2
ÇOCUK PSİKOLOJİSİ SORUNLARI
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1


2
1

2
GENÇLİK PSİKOLOJİSİ SORUNLARI
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1


2
1

2

BEYOĞLU BELEDİYESİ İLE BİRLİKTE GERÇEKLEŞTİRDİĞİMİZ MUTLU AİLELER MUTLU ÇOCUKLAR SEMİNERLERİMİZİ TAMAMLADIK.
1

2
1

ÇOCUKLARINIZI UYUŞTURUCUDAN UZAK TUTMANIN
YOLLARI


ÇOCUĞUNUZU SIKMAK DEĞİL; ONA EBEVEYNLİK YAPMAK

Çocuğumu Uyuşturucu ve Diğer Maddelerden Uzak Tutmak İçin Ne Yapabilirim? 

Ebeveynlik, zaman zaman çocuklarınızla fikir ayrılıklarına düşebileceğiniz bir iştir; özellikle de, uyuşturucu hakkında onunla konuşmak istediğiniz zamanlarda. Uzmanlara göre, konuşmayı davranışlarla bütünleştirebilecek bir ortam yaratmak için Şunları uygulamalısınız:

. Çocuklarınızın aktivitelerini ve boş zamanlarında nelerle ilgilendiklerini bilin.

. Çocuklarınızın hayatına katılımcı olun.
. İyi davranışları övün ve ödüllendirin.
. Kesin kurallar koyun ve kuralları bozduğunda olacaklardan onu haberdar edin

Elbette ki çocuklarınız nerede olduklarını ve ne yaptıklarını dakikası dakikasına size anlatmaktan hoşlanmayabilirler. Bir çok uzmana göre, bu noktada demokrasi geçerli değildir ve zaten geçerli olmamalıdır. Sonuçta siz çocuğunuzu sıkmak değil, ona ebeveynlik yapmak niyetindesinizdir.

SORULAR

Kim, Ne, Nerede, Ne zaman Diye Sorun

İşte size, çocuğunuzun neler yapmakta olduğunuz bilmenizi sağlayacak çeşitli yollar:

1. Ev dışında olduğunda nerde olduğunu size söylemesini isteyin. Sizi belli aralıklarla aramasını söyleyin. Ona bozuk para, telefon kartı veya cep telefonu verin ve onu aradığınızda her zaman bulmak istediğinizi belirtin. Okul zamanında cep telefonu kullanmamasını fakat okul bitince açmasını isteyin. Eğer çocuğunuzun cep telefonu yoksa, okuldan sonra gideceği yerin numarasını alın.Böylelikle onunla irtibatı koparmamış olursunuz.

2. Ertesi gün yapacağı işler veya katılacağı aktiviteler hakkında notlar alın ve buzdolabı veya başka bir yere yapıştırın. Hatta listeyi çantanızda taşıyın. Bulunduğunuz mahalleyi gezin ve çocuğunuzun yaşıtlarıyla birlikte toplanabileceği yerleri öğrenin.

3. Çocuklarınızın arkadaşlarıyla tanışın. Örneğin çocuğunuzun doğum gününde arkadaşlarını eve çağırabileceğini söyleyin ve onların ebeveynleri ile gelebileceklerini belirtin. Veli toplantılarında okula mutlaka gidin ve çocuğunuzun arkadaşlık ettiği kişilerin aileleri ile tanışın.

4. Diğer ebeveynlerle toplanın ve herkesin telefon numaralarını ve adreslerini alın. Böylece çocuğunuza ulaşabileceğiniz numaralar elinizin altında olacaktır. Çocuğunuzu bulunduğu yerden almaya, söylediğiniz saatten biraz daha erken gidin ve onun davranışlarını gözlemleyin. Çocuklarınızın gittiklerini söyledikleri yerde olup olmadıklarını arada sırada kontrol edin.

Bir çok çocuk için uyuşturucuyla tanışma zamanları genellikle okul sonrasında geçen birkaç saat içinde olmaktadır. O zamanlar içinde çocuklarınızla birlikte bir şeyler yapmaya çalışın ama eğer vaktiniz uygun değilse, onun bir yetişkin ile zaman geçirmesini sağlayın. Bu bir kurs, spor ve buna benzer aktiviteler olabilir. Eğer çocuklarınız okuldan sonra evde veya arkadaşlarının evinde olacaklarsa, ev ödevlerini yaptıklarından emin olun.

Ebeveynlik konusunda uzaman olan Dr. Peter Cunningham, çocuğunuzla arasında sıcak bir bağ oluşturmanızı önermektedir. Bu, sizin çocuğunuza karşı olan kredinizi

arttıracak ve onu cezalandırmak zorunda kalacağınız zamanların iki taraf için de daha az stresli geçmesine olanak sağlayacaktır. Onunla aranızda kuracağınız bu sıcak bağ, çocuğunuzun sizin ona koyduğunuz kuralları ve verdiğiniz cezaları onu sevdiğiniz için yaptığınızı düşünmesini sağlar. Bu bağ, çocuğunuzun iyi davranışlar gösterdiğini fark ettiğinizde ve okulda veya aktivitelerde başarı sağladığı zaman onu takdir ettiğinizi belirttiğinizde kurulabilir.

geri












 
Nisan 2024
  Pzt     Sal     Çrş     Prş     Cum     Cts     Pzr  
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


YETİŞKİN PSİKOLOJİSİ SORUNLARI





































İŞ YAŞAMI PSİKOLOJİSİ SORUNLARI








CİNSELLİK




















 
 

Sitedeki tüm yazılar Uzman Psikolog Alanur Özalp'e aittir. Tüm hakları saklıdır. İzin almadan kullanılamaz.