.: AİLENİZİN PSİKOLOJİK REHBER KİTABI :.
SICAKLAR PSİKOLOJİMİZİ BOZUYOR
İnsanlar psikolojik olarak fazla sıcak havalardan olumsuz etkilenirler. İnsanlar fazla nemli havalardan da psikolojik olarak olumsuz etkilenirler. Kışın da soğuk, kapalı, karanlık havalardan etkilenirler.
Kış havaları daha çok depresyonu veya hipokondriak şikâyetlerini tetikler. Yazın ise havaların sıcak olması veya sıcak havaların uzun süreli devam etmesi panik atak, fobi, obsesyon gibi psikolojik rahatsızlıkları tetikleyebilir.
Böyle sıcak günlerde kişiler kalp krizi geçirebilirim, tansiyon sonucu felç olabilirim, mide sorunları yaşayabilirim, yediklerimden zehirlenebilirim, bağırsaklarımı bozabilirim, ishal olabilirim, tehlikeli ishallerle karşı karşıya kalabilirim, beyin felci geçirebilirim gibi yoğun korkulara kapılabilirler.
Bu korkular bazen kendileri ile ilgili olabileceği gibi bazen de yakınları veya çocukları için olabilir. Örneğin çocuklar güneşte kalır, güneş çarpar, başlarına güneş geçer gibi korkular geliştirebilecekleri gibi biraz toplu olan anne veya babalar için de sıcak bir havada kalp krizi, beyin kanaması veya felç geçirebilir diye korku geliştirebilirler. Son yıllarda ise cilt kanseri çok korkulan, panik atak veya takıntı geliştirebilecek rahatsızlıkların başında sayılmaktadır.
Bu rahatsızlıklar sonucu ortaya çıkabilecek korkular konusunda medyanın rolü çok önem kazanmaktadır. Medya bir rahatsızlıktan bahsettiğinde ve bu rahatsızlığın üzerinde fazlaca durduğunda kişilerde genellikle korkular, panikler ortaya çıkabilmektedir. Yoğun olarak kanser veya kalp krizi konu ediliyorsa kişilerde değişik şekillerde korku ortaya çıkabilecektir.
Yaz aylarında sıcaklarla birlikte kalp şikâyetleri, tansiyon şikâyetleri ve cilt sorunları daha fazla ortaya çıkar. Bu şikâyetlerin artması ve önlem alınamaması sonucu ölümler daha da fazlalaşır. Bu durum panik ataklarda, paniği tetikleyeceği gibi ölüm korkusunu daha da arttırabilecektir. Yine yeni bir psikolojik rahatsızlığın tetiklenmesinden de bahsedebiliriz. Bu rahatsızlık şişmanlık korkusu veya zayıflamalıyım, zayıflayamam, güzel olamam korkusudur. Bu durum yaz aylarında medyanın etkisiyle yoğunlaşır. Medyada diyet, rejim reçeteleri veya güzel mayolu, bikinili kadın resimleri ile doruk noktasına ulaşır. Tüm güzel kadınların ince tığ gibi olması gerektiği düşüncesi pek çok kadının felaketi olur. Hatta çok zayıf kadın veya genç kızları bile etkiler.
Bu durum yaz aylarında bir başka psikolojik rahatsızlığı da tetikleyebilmektedir. Bu rahatsızlığın adı bu medya ataklarının sonucunda ortaya çıktığı için güzel kadın resim ve fotoğrafları ile dolu medyanın sonucunda ortaya çıkarabilecek stres bozukluğudur. Yine bu ince ve güzel kadın resimleri ile dolu medya'nın sonucunda yeme bozuklukları olarak adlandırılan "anoraksiya" ve "bulimya" gibi psikolojik rahatsızlıkların ortaya çıktığını ve bu rahatsızlıklardan dolayı tedavi görmüş iyileşmiş kişilerde rahatsızlığın yeniden nüksettiğini görebilmekteyiz.
Yaz aylarında toplumun özellikle kadınların psikolojik yapısını olumsuz etkileyen medyanın tavrını değiştirmesi gereklidir. Ancak medyanın tetiklemesi sonucu kadınlarda ortaya çıkan zayıflama sendromunun çözümü için diyetisyenler yanında mutlaka psikolojik destek verilmelidir.