2
1

2
1


2
ÇOCUK PSİKOLOJİSİ SORUNLARI
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1


2
1

2
GENÇLİK PSİKOLOJİSİ SORUNLARI
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1


2
1

2

BEYOĞLU BELEDİYESİ İLE BİRLİKTE GERÇEKLEŞTİRDİĞİMİZ MUTLU AİLELER MUTLU ÇOCUKLAR SEMİNERLERİMİZİ TAMAMLADIK.
1

2
1

 

.: Köşe Yazıları :.

TIRNAK YEME

Küçük yaşta parmak emen çocukların bir süre sonra tırnak yemeye başladıklarını gözlemleyebiliyoruz. Öncelikle pek çok tehlikeyi beraberinde getiren bu sorunun getirdiği riskleri gözden geçireceğiz.

Tırnak yeme sadece çocuklarda görülmez. Gençlik döneminde ve yetişkinlerde de görülür. Önce stres veya tırnak yiyen bir aile bireyinden etkilenmeden dolayı başlayan bu sorun kısa bir süre sonra engellenemez bir alışkanlık haline gelir. Tırnak yeme yaşamın sorunlu anlarında artar, sorunlar azaldıkça veya yoluna girmeye başladığında kısa süreli azalmalar gösterir. Gerginlik ve sıkıntılı dönemlerde ise fazlalaşır.
Çocukluk döneminde kardeş kıskançlığı, ailede yaşanan sorunlar ve şiddet gibi pek çok olay tetikleyici ve arttırıcı rol oynayabilir. Özellikle de okul sorunları ve başarısızlıkların da en doruk noktasına ulaşır.

Gençlik döneminde okul başarısızlıkların yanı sıra kız erkek arkadaşlıkların da yaşanan sorunlar, iniş çıkışlar tırnak yemeyi devam ettirir.

Yetişkinlik döneminde ise iş stresi ve eşle ilişkilerden kaynaklanan stres tırnak yemeyi pekiştirebilecektir.
Öncelikle tırnak yemenin getirdiği fiziksel tehlikelerden bahsedeceğiz. Tırnak yemeğe uzun süre devan edenlerde dişlerin kesici kenarları aşınabilir. Ya da dişlere yapılan basınçla dişler köklerinden sallanabilir. Diş etleri mikrop kapabilir. Tırnak içindeki bakteriler diş etini iltihaplandırabilir.
Yapılan araştırmalarında gösterdiği gibi normal şartlarda ağızda bulunmayan mikro organizmaların, tırnak yeme yoluyla özellikle tuvalet sonrası ellerini yıkama alışkanlığı olmayan çocuklarda ağza taşındığı saptanmıştır. Önemli tehlikelerden bir başkası da bağırsaklarda hastalık yapan bazı maddelerin ve parazitlerin ağza taşınarak bu yolla ağız ve bazı sistemleri ilgilendiren enfeksiyonlara yol açabileceği açıktır. Özellikle çocuklara tuvalet sonrası ellerini yıkama alışkanlığı verilmelidir.
Tırnak yiyen çocuklar diğer çocuklara oranla daha çok hastalanıyorlar. Okula gidemedikleri bu günlerde biriken derslerine çalışmakta zorlanıyorlar. Böylece okuldan dersten uzaklaşıyorlar. Sık hastalanmalarının ders başarılarını olumsuz yönde etkilediğini söyleyebiliriz.

Tırnak yiyenlerde görülebilecek diğer sorunlar ise kalp kapakçıklarını tutan mikrobik hastalıklar, anjin, ağız ve sindirim yolu enfeksiyonları gibi ağır antibiyotik kullanmayı gerektiren hastalıklardır.

Bu sorunun sebep olduğu nedenleri ister boğaz, diş eti ya da kalp kapakçıklarına kadar inen tehlikeler, istersek sık sık okula gidememe ve ders başarısının düşmesi olarak düşünelim, sonuç olarak tırnak yeme alışkanlığının bir an önce halledilmesi gereken acil bir problem olarak görmeliyiz.

Tırnak yemenin yukarda bahsettiğimiz fiziksel tehlikeleri ve yaşam kayıplarının yanı sıra psikolojik olumsuzlukları da vardır. Çocuklar böyle alışkanlığı olan arkadaşlarıyla alay edebilir ve onunla ilişkilerini keserek onu dışlayabilirler. Tırnak yiyen kendi görüntüsünün ne kadar rahatsız edici olduğunu bilir. Ve çoğunlukla bu durumdan kurtulmak ister.

Tırnak yeme sonucu ortaya çıkabilen parazitleri çocuktan kardeşlerine ve aile bireylerine de geçebilir. Ve onları da tehdit eder. Bu tür parazitlerin içinde yer alan kancalı kurtçuklardan kurtulmak çok zor, külfetli ve uzun bir süreç ister. Parazitler hızlı üredikleri için bu süreç aileyi çok sıkıntıya sokabilir. Hatta bazen bu parazit ilaçlarının tüm aile tarafından kullanılması gerekebilir.

Çocuklar ister istemez tuvalet esnasında ellerini ve tırnaklarını dışkılarına değdirebilirler. Siz evde onların ellerini çok dikkatli bir biçimde yıkattırabilirisiniz. Ama okulda böyle özel durumlarda tuvaletlerde sabun bulunmayabilir. Ya da çocuk bir an evvel oyuna koşmak için ellerini hızlıca yıkar gibi yapar bu yüzden de tırnak uçları tamamıyla temizlenmemiştir.
Ailelerin bir psikologa gitmeden tırnak yemeye karşı koruyucu oje kullanması uygun bir seçenektir. Tırnak yemeye karşı koruyucu oje kullanmakta gecikmemek gerekmektedir. Oje kullanmaya, çocuğunuzun tırnak yediğini fark ettiğiniz anda başlamalısınız. Eğer tırnak yeme alışkanlık haline geldi ise bu defacı oje tek başına yeterli olmayabilir. Bu defa bir psikolojik destek gerekebilir. Tedavide ojeyi (tırnak yemeye karşı koruyucu) kullanma şeklinizde önemelidir. Düzenli takip gereklidir. Şöyle düşünün; çocuğunuzda veya sizde böyle bir alışkanlık 1 yıldan fazla bir zamandır devam ediyorsa, tırnak yemeye karşı koruyucu ojeden sihirli bir dokunuş beklemeyin. Sabırlı, karalı olun. Ojeler (tırnak yemeye karşı koruyucu) sizin ve psikologun işini kolaylaştıracaktır. Bu tedavide hızlı olmak size pek çok avantaj kazandıracaktır.

 

geri












 
Eylül 2024
  Pzt     Sal     Çrş     Prş     Cum     Cts     Pzr  
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


YETİŞKİN PSİKOLOJİSİ SORUNLARI





































İŞ YAŞAMI PSİKOLOJİSİ SORUNLARI








CİNSELLİK




















 
 

Sitedeki tüm yazılar Uzman Psikolog Alanur Özalp'e aittir. Tüm hakları saklıdır. İzin almadan kullanılamaz.