.: TİKLER :.
Tikler, bir veya birkaç kas grubunda, yinelenen istemsiz hareketlerle belirli bozukluktur. En sık görülenler göz kırpma, burnunu hareket ettirmek, dudak oynatma, kaşlarını kaldırma gibi yüzdeki tiklerdir. Omuz, boyun ve gövde de görülebilirler. En zorluları sesli çıkartmak şeklinde olanlarıdır. Boğaz temizleme ya da öksürük şeklindedir. Bir çocukta birden fazla tik görülebilir. Bazen biri bitip, diğeri başlayabilir. Tikler klinik muayene sırasında bazen görülmeyebilirler. Zaman zaman tiklerin sıklığı ve şiddeti de değişebilir. Uykuda kaybolurlar. Stresle yorgunluk, uykusuzluk durumlarında artarlar. Bir aydan önce geçerse, ''geçici tik'', bir seneden uzun sürerse ''kronik tik'', denmektedir. Hemen her zaman çocuklukta ve erken ergenlikte başlar. En fazla görüldüğü yaş 7 - 8 arasıdır.
Erkek çocuklarda kızlardan üç kez daha sık görülür. Tiki olan çocukların aile bireylerinde de tiklere sık rastlanmaktadır.
Oluş nedenleri: Uzun süren sıkıntılı durumlarda, çaresiz kalınan durumlarda, ya da hiperaktivite ve dikkat dağınıklığı olan çocuklar profesyonel yardım devreye girmez veya devreye girmesi gecikirse ortaya çıkabilir. Tiklerin ortaya çıkması için üzüntü, sıkıntı, mutsuzluk, çaresizlik, zorlanılan durumlar, haksızlık, zorlama, iki arada kalma, anlaşılamama ya da anlaşılma durumların uzun sürmesi ve bu durumlarla birlikte olumsuz çevre şartlarının da bir araya gelmiş olması gerekmektedir.
Hiperaktif ve dikkat dağınıklığı olan çocuklarda tik sık görülür:
Hiperaktif ve dikkat dağınıklığı sorunu yaşayan çocuklarda çoğunlukla tik oluşur. Bu tikler çocuk okuldayken artar. Tatile girdiğinde azalır ya da kaybolur. Tatilde azalan ya da kaybolan tikler okul döneminde yine aynı hızla devam eder. Tikli çocuklar arkadaşlarının kendileri ile dalga geçip, alay etmesinden çok rahatsız olurlar. Bir süre sonra aile çocukta ki tiki kanıksayıp, unutabilir. Tik bir yardım çağrısı olduğu için sık sık farklılaşarak çocuğa ve ailesine kendisini sürekli olarak göstererek ''sorun var'' ''sorun çözülmedi'' mesajını verir. Bazen aile ''sorun var, yardım edilmeli'' mesajını almaz ise tik bu kez daha ağır olan ses tikine dönüşür. Bu çok önemli ve önlem alınması gereken bir durumdur. Eğer aile çocuğa bakmıyorsa, ilgisi azsa tiki göremez fakat ses tiki kulağa hitap ettiği için daha çok dikkat çekicidir. Çocuklar bu tiklerle okulda arkadaşlarını ve öğretmenlerini rahatsız ederken evde aile bireyleri tarafından dayanılmaz hale gelir. Zaman zaman öğretmenler bu durumla ilgili aileyi uyarabilir. Bazı sıkıntıların yoğunlaştığı dönemlerde nadiren hareket ve ses tikini bir arada görebiliriz.
Özellikle tikler okula başlangıç yılı olan 6 -8 yaş civarında görülebilir. Bazen 16 - 17 yaşlarında hala devam eden tikler vardır. 6-8 yaşlarındaki çocuk tikten rahatsız olmayabilri ve kurtulmak için çaba göstermeyebilir fakat ergenlik döneminde girdiklerinde fazlaca tedirgin olabilirler. Özellikle kız - erkek ilişikilerinin başlama yaşı olan bu yaşlarda tik gibi görünen problemleri ciddiye aldıkları ve ve bu problemden kurtulmayı talep ettikleri dönemdir. Tikten kurtulmak mümkündür. Bunun için sabırlı ve kararlı olunmalıdır. Tiklerin tedavisinin olmadığı gibi yanlış bilgiler yer yer gözlenebilir. Tiklerin tedavisi vardır. Aileler bu durumu çocuğun ateşi çıkması, bademciği şişmesi gibi bir durum olarak görmeyebilirler. Bundan dolayı tedaviyi geciktirirler ve zamanla çocuklar alışkanlık kazanarak bu rahatsız edici durumu geciktirirler. Tiklerin uzun süredir olması tedaviyi uzatır ve zorlaştırır. Bu noktada öğretmenlere, aileyi yönlendirme görevi düşmektedir.
Sonuç olarak, tik adı üstünde ''istem dışı oluşan kasılma''dır.
Ayrıca Tanı:
Hareketler düzensiz, değişken ve süreklidir.
Hareketler kasların uzun süreli kasılmasıyla belirli, yavaş hareketlerdir.
Hareketler bazen de tüm kas grubunun değil, bir kasın veya bir kısmının hareketleri şeklindedir.
Tedavi geciktiği durumlarda yüzde çiğnemeye benzer hareketler vücutta kasların seğirmesi veya atması şeklinde art arda gelen hareketler olur.
Tedavi sonucu; Stres bittiğinde veya ortadan kalktığında biter.
Gidiş ve Sonlanış: Farklı stres karşısında tekrar başlayabilir; kendiliğinden kaybolabilir veya azalabilirler. Seyrek olarak da, kronik hareket veya ses tikine dönüşebilir ya da Tourette bozukluğu da gelişebilir.
Tedavi: tiklerin tedavisinde çok yönlü yaklaşım zorunludur. Aileye danışmanlık, psikoterapi ve davranış tedavisi gerekli olabilir. Özellikle EMDR terapisi çok başarılı sonuçlar vermektedir. Tikler sorun veya sorunlar çözülmeden ortadan kalkmaz. Siz onları kayboldu sanırsınız onlar farklı bir şekilde farklı bir bölgede kısa bir süre sonra yine başlar, ya da yer değiştirir. Tedaviden sonra belli bir süre düzenli takip yapılması çok doğru bir yaklaşım olacaktır. Tiklerde ailede gensel bir yatkınlıktan söz edebiliriz. Bu durum tikin tedavi olmadığı anlamını taşımaz. Tiki olan çocuğun aile fertlerinin de çocuklarında tikleri olmuş olabilir. Özellikle anne ve babanın çocukluğunda bir dönem tiklerinin olması ailenin kafasını karıştırmamalıdır. Böyle bir durumun olması ailenin tedaviye gitmesini geciktirebilir. Bu konuda korkular geliştirmelerini sağlayabilir. Bazen de suçluluk duyguları duymalarını getirebilir.