2
1

2
1


2
ÇOCUK PSİKOLOJİSİ SORUNLARI
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1


2
1

2
GENÇLİK PSİKOLOJİSİ SORUNLARI
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1


2
1

2

BEYOĞLU BELEDİYESİ İLE BİRLİKTE GERÇEKLEŞTİRDİĞİMİZ MUTLU AİLELER MUTLU ÇOCUKLAR SEMİNERLERİMİZİ TAMAMLADIK.
1

2
1

 

.: Kitap :. 

Disleksi ve Diğer Öğrenme Zorlukları

1.2. Belirli Bir Öğrenme Zorluğu Nasıl Teşhis Edilir?

Belirli bir öğrenme zorluğu nasıl teşhis edilir? Birçok vakada çocuğun belirli öğrenme zorluğu çektiğinden ilk önce öğretmeni şüphelenir. Öğretmenler çocuğun yaşıtlarına göre çalışmasını ve davranışlarını karşılaştırabilir ve ailelerinden önce çocuğun bir problemi olup olmadığını anlayabilirler. Bazen çocukların bir problemi olabileceğini önce aileler fark eder. Çocuğunuzun öğrenme zorluğu çektiğini ortaya çıkarmak için güvenilir bir yol yok ama sizi çocuğunuzun problemlerini daha iyi değerlendirmek için alarma geçirecek bazı işaretler var.

Belirli Öğrenme Zorluklarının Belirtileri
Okulun ilk veya ikinci yılında bir çocuk için okuma, yazma, heceleme ve aritmetik konularında bocalamak çok normaldir. Fakat bir aşamadan sonra bazı temel konularda beceri göstermesi gerekir. Eğer çocuğunuz bir aşamadan sonra hala bocalıyorsa öğrenme zorluğu çekiyor olabilir. Eğer çocuk yaşıtlarının gerisindeyse ve basit okul becerilerini başaramıyorsa bundan kuşkulanılabilinir. Size görünüşte çocuk okul becerilerinde öne sürüldüğünden daha başarılı gibi gelebilir. Okuması küçük hatalarla birlikte yavaş ve tereddütlü olabilir. Okurken problemini gizlemek için resimlere bakarak hikâyeyi yorumlayabilir yada zorluk çekerek kelimeleri tahmin edebilir. Ona verilen kelimeleri gerçekten uğraştığı halde heceleyemeyebilir. Yazısı bütün eforunu harcamasına rağmen gelişmemiş veya okunaksız olabilir. Diğer bir dikkat edilmesi gereken nokta ise sadece çok yavaş bir şekilde yazdığı zaman temiz ve düzenli yazabilen çocuklardır. Eğer aritmetik becerisinde zorluk çekiyorsa, kendi sınıfındaki çocuklardan istenilen işlemleri yapmasını istediğimizde derinlere dalar. Toplama, çıkarma, çarpma gibi matematik işlemlerini anlatmakta çok zorluk çekebilir. Bir çocuğun öğrenme zorluğu çektiğine dair bir ipucu da konuşmada gecikmedir. Çocuk konuşurken bocalayabilir veya konuşması gelişmemiş ve anlaşılmaz olabilir. Bazen zorlandığını ilk olarak konuşulanları anlayamamasından çıkartabiliriz. Karmaşık bilgiler veya kendi yaşına uygun hikâyeler verildiğinde karıştırabilir veya anlayamayabilir. Aileler çocuğun gelişiminde diğer alanlarda da zorluk çektiğini fark edebilirler. Sakarlık, zayıf organizasyon ve kendini kontrol edememe gibi durumlar çocuğun öğrenme zorluğu çekiyor olabileceğini gösteren işaretlerdir. Çocuk düşünmeden karar verebilir. Bir iş üzerinde uzun bir süre konsantre olamaz, nesneleri doğru yerine yerleştirmede ve sağını solunu ayırt etmede zorluk çekebilir. Başka çocuklar bunu çoktan yaptığı halde, o hala ayakkabısını bağlamak ve saati söylemek gibi şeyleri yapamayabilir. Bazen öğrenme zorluğu ilk olarak yaşıtlarla ilişkiye geçmekte zorlanmakla ortaya çıkabilir. Bazı dikkatsiz kişiler tuzağa düşebilir ve bu hareketi yaramazlık olarak değerlendirebilirler fakat altında yatan öğrenme zorluğu olasılığını göz önüne almazlar. Çocuk okul ödevi yapmayı reddedebilir veya okuldan kaçabilir. İçine kapanık agresif ve asi olabilir. Diğer çocuklar tarafından reddedilebilir ve sosyal açıdan tecrit edilebilir. Bu durumlar okul ödevinde çekilen zorluklardan dolayı oluşan kendine saygının azalması şeklinde veya sosyal ilişkilerde gelişememe -ki bu da öğrenme zorluğunun bir formudur- şeklinde anlaşılabilir. ( Bu 12. bölümde anlatılacaktır) konsantrasyonda zorluk çekme sonucu oluşan rahatsızlık ve düşünmeden karar verme durumlarında yaramazlık zannedilerek yanlış yorumlanabilir.

Eğer çocuğunuzun öğrenme zorluğu çektiğinden şüpheleniyorsanız ne yapmalısınız?

Eğer çocuğunuzun öğrenme zorluğu çektiğinden şüpheleniyorsanız öğretmeniyle bir görüşme ayarlayın. Endişelerinizi onunla özel olarak tartışabileceğiniz bir zaman yaratır. Konuşmanızda çocuğunuzun probleminin incelenmeye ihtiyacı olup olmadığını sorun. Her ne kadar çocuğun bir öğrenme zorluğu problemi olabileceğinden ilk şüphelenen aileler veya öğretmenlerse de buna teşhis koyacak olan sizler değilsiniz. Eğer çocuğun gerçekten önemli zorluklar çektiği ortada ise aşağıda belirtildiği gibi kapsamlı bir değerlendirme yapılmalıdır.

Kapsamlı değerlendirme nedir?

Kapsamlı bir değerlendirme çocuğun öğrenme zorluklarının doğru bir şekilde saptanma yöntemidir. Böyle bir incelemede çocuğun güçlü ve zayıf yönleri titizlikle araştırılır ve problemin herhangi bir nedeninin bulunup bulunmadığına karar verilir. Buna ek olarak uygun tedavi metotları uygulanır.
Kapsamlı bir değerlendirme uzman eğitimli bir psikolog ve bu konuyla ilgilenen bir çocuk doktorunun beraber çalışmasını gerektirir. Bu iki profesyonel çocuğun problemini saptamakta önemli rol oynar. Hem psikologun hem de doktorun öğrenme zorluğunun teşhisi konusunda bilgili ve deneyimli olması önemlidir. İncelemede çoğu sorunlu çocukta bir konuşma terapisti, bir psikoterapist yada bu işle ilgili bir terapist önemli rol oynar. Konuşma zorluğu çeken bir çocukta bir konuşma terapisti ile çalışılmalıdır. Yazı yazmakta zorlanan bir çocukta bu işle ilgili bir terapistin incelemesine ihtiyaç duyulabilir. Sakar çocuklarda genellikle hem ilgili terapistin hem de psikoterapistin incelemesine ihtiyaç duyulur. Eğer çocuğun bu terapistlerden birine ihtiyacı varsa bunu çocuğu ilk inceleyen psikolog veya çocuk doktoru ayarlayabilir. Bu terapistlerin üstlendikleri önemli görevler daha sonraki bölümlerde tanımlanacak ve tartışılacaktır.

Bu inceleme nasıl yapılır?

İncelemeler İngiltere'de özel eğitime ihtiyacı olan çocuklar ve Amerika'da öğrenme becerisizlikleri gösteren çocuklar için yasal bir haktır. Avustralya, Kanada, Yeni Zelanda, İrlanda ve Güney Afrika'da böyle incelemeler yapmak olasıdır. Bir incelemenin yapılabilmesi için 3 yol vardır.

Eğitim Departmanı

İngiltere'de 1981 eğitim yasası ailelere "özel eğitim ihtiyaçları" olan çocukları için bağımsız bir inceleme isteğinde bulunma hakkı tanır. (Eğer yaşıtlarından daha çok öğrenmekte zorluk çekiyorsa). Amerika'da bir eğitim planı çizilmeden önce bağımsız bir değerlendirme yapmak 94-142 nolu yasanın bir koşuludur. Bu yasa belirli öğrenme becerisizliğini, bu kitapta anlatılan öğrenme zorluğuyla aynı şekilde açıklar. İngiltere ve Amerika'da incelemeye ailelerin de katılması yasama tarafından sağlanır. Bu ülkelerde eğitim departmanı sizin aile doktorunuzdan çocukla ilgili ilaç tavsiyesi istemek zorundadır. Diğer ülkelerde eğitim departmanının öğrenme zorlukları olan çocukları inceleyecek psikologları vardır.

Öğrenme zorlukları klinikleri
 
Öğrenme zorlukları klinikleri yada "Dsylexia" klinikleri genellikle dünyanın çoğu yerinde çocuk hastanelerinde yer alır. Personeli çocuk doktorları, psikologlar, sosyal görevliler ve bazen hemşireler, terapistler ve öğretmenlerdir. Bu kişiler hep birlikte çalışarak çocuğunuzun beceri konusunda bir inceleme yaparlar. Eğitim otoriteleriyle sıkı bağlantı içindedirler ve bulguları testlerin tekrarlanmasına gerek kalmadan tamamıyla kabul edilir. Çok disiplinli olan personelin öğrenme zorluğu çeken çocuklar üzerinde çok deneyimi ve bilgisi vardır. Birçok aile eğitim departmanının inceleme yapma olanağı olmasına rağmen çocuklarının böyle bir klinikte incelenmesini yeğliyorlar. Bütün profesyonelleri bir kerede görebilmenin rahatlığını tercih ediyorlar. Bu yaklaşım bu konuyla ilgilenenlerin daha rahat haberleşmesine olanak sağlıyor. Belki de en büyük avantaj bu tür bir incelemenin sadece eğitsel yayınlara bağlı kalmamasıdır. Aileler tarafından yaşanan birçok problem tartışılabilir. İnceleme grubun elemanları sosyal beceri grupları ve aile dayanışma grupları hakkında bilgi sağlayabilirler. (Devlet veya özel) Öğretmen veya aile doktoru yardımıyla böyle bir klinik bulabilirsiniz. Böyle bir klinik bulmanın başka bir yolu da en yakındaki çocuk hastanesine telefon etmektir.

Özel çalışan psikologlar

Çocuğunuzun belli bir ücret karşılığında test edecek ve bulgularını rapor edecek özel çalışan psikologlar vardır. Bu durumda aile doktorunuzun ayrıca bir çocuk doktorundan sizin için bir randevu alması gerekmektedir. Çocuk doktoru ve psikolog ortam bir tutum için sıkı bağlantıda olmalıdır.

Teşhis için inceleme nasıl uygulanır?

Psikolog ve çocuk doktoru incelemeyi dört basamakta uygulayacaktır.

  • Çocuk hakkında bilgi toplamak
  • Çocuğu test etmek
  • Bulguların aileye aktarılması
  • Bir uygulama planının önerilmesi

 

Çocuk hakkında bilgi toplamak
İncelemeye gelmeden önce-

"İnceleme" genellikle aileyi endişelendiren bir sözcüktür. Çocuklarının bir günde gösterdiği performansla ileriki yaşamı hakkında önemli kararlar alacağından kaygı duyarlar. İyi bir inceleme ailelerin, terapistlerin ve öğretmenlerin çocuğun geçmişteki becerileri ve davranış biçimi hakkındaki raporlarını göz önünde bulundurur. Ayrıca psikologdan veya çocuk doktorundan, çocuğunuzla ilgilenen öğretmenden ve diğer profesyonellerden raporlar elde edebilirsiniz. Eğer böyle bir istekte bulunamıyorsanız psikologa ve çocuk doktoruna incelemeye götürdüğünüzde gösterebilmek için çocuğunuzu gören profesyonellerden size böyle bir rapor hazırlamalarını isteyebilirsiniz. Psikolog ve çocuk doktoru çocuğunuzun görme ve duyma yeteneğinin yeterli olup olmadığını test ettirmenizi isteyecektir. Bu ikisini incelemeden önce muayene ettirmeniz iyi olur. Çocuğun duyma ve görme yetenekleri normalde iyi görünse bile muayene ettirilmelidir, çünkü gözden kaçırılan küçük sorunlar çocuğun öğrenme zorluğunda rol oynayabilirler. Aile doktorunuz size bir optalmolojist'ten (göz hastalıklarıyla uğraşan bir doktor) ve audiolojist'ten (duyma yetisini test eden bir tekniker) randevu alabilir. Eğer bu testler önceden uygulanmadıysa daha sonra uygulanmak üzere pediatrist tarafından ayarlanır.

İnceleme sırasında-

Hem annenin, hem de babanın incelemeye katılması en iyisidir. Bu durum ailenin çocuk hakkındaki fikirlerini söylemelerini ve çıkan sonuçları ilk olarak duymalarını sağlar. Psikolog ve çocuk doktoru çocuğunuz hakkında bilgi toplayacaktır. Çocukla ilgili kaygılarınızı, geçmişte gösterdiği performansı ve geleceğe yönelik eğitimi için planlarınızı öğrenmek isteyecektir. Çocuğunuzun problemleri hakkındaki fikirlerinizi soracaktır. Daha önce özel bir yardım alıp almadığı ile ilgili bilgi de edinmek isteyecektir. Evde ve dışarıda gösterdiği becerilerin ve davranışların bir portresini çizmenizi isterken bunların doğruluğu konusunda size güvenmek isterler. Sağlığı ile ilgili sorular sorarlar. Aileden başka birinin bu konuyla ilgili sağlık ve gelişim problemleri olup olmadığı hakkında bilgi toplayacaklardır. Bütün bu toplanan bilgiler ve çocuğu gören diğer profesyonellerin raporları incelemenin büyük bir bölümünü oluşturur.

Çocuğun test edilmesi - Psikologun rolü

Test etmeye yaklaşırken-
Bilgi toplanmasından sonra psikolog çocuğunuzla yapılandırılmamış bir ortamda biraz zaman geçirmek isteyecektir. Ondan sonra bazı standart testleri uygulamak isteyecektir. Bu testlere psikomatik testler adı verilir ve çocuğun becerilerini ölçmeye ve onu kendi yaşıtlarında ayırmaya yarar. Çocuğunuzu test edilirken seyretmeniz çok önemlidir. Bu sizin şaşırmanızı önler ve psikologun vardığı sonuçlara nasıl ulaştığını anlamanızı sağlar. Ayrıca psikologu çocuğunuz normal zamanda gösterdiğinden daha az performans gösterdiğinde uyarmanızı sağlar. Çocuğunuzu seyrederken tek taralı bir ekrandan seyretmeniz varlığınızın çocuğu rahatsız etmemesi açısından önemlidir. Çocuklara testten önce ekranı gösterip, ne olduğunu anlatmak gerekir. Böylece çocuk onu umursamayıp kendini teste verecektir. Eğer tek yönlü ekran mümkün değilse psikologla odada bulunup bulunamayacağınızı konuşmalısınız. Eğer bulunabiliyorsanız çocuğunuzun arkasında bir yere oturun ve teste karışmayın. Size doğru dönerse çocuğunuza güven verici bir şekilde gülümseyin fakat hiçbir şey söylemeyin. Test bittiğinde psikolog size çocuğun performansı ile ilgili yorumlarınızı o yanınızda yokken soracaktır. Hala bir çocuğun becerilerini ve ihtiyaçlarını ortaya çıkartacak en önemli testler olan beceri ve zekâ testleri son senelerde eleştirilere uğruyor. Deneyimli bir psikolog tarafından hazırlanmalı ve dikkatle yorumlanmalıdır. Bu testlerin sonuçları incelemenin bir bölümü olmalıdır ve becerileri ile ilgili diğer raporların ve testlerin ışığında yorumlanmalıdır. Genellikle, kullanılan bu testler farklı yaşlara göre standartları ortaya çıkartmak için yüzlerce çocukta denenir. Önce basitler olmak üzere sıraya konurlar daha sonra zorlaşmaya başlarlar. Bu çocuğun becerebildiği gerçek dereceyi ortaya koyar. Testte izlenen yolla hem belirli gelişim alanlarında hem de gelişimin tüm alanlarında çocuğun durumu ortaya çıkarılır. Bazen çocuğun testleri yaparken izlediği yolla, başaramasa da, birçok bilgi edinilebilir. Mesela psikolog onun testlerin üzerinde duruşunu, uzun sürelerle kendini verebilmesini ve hareketsiz oturup oturamayacağını inceleyecektir. Aileler için çocukları test edilirken seyretmenin en sinir bozucu yönü, test eden kişinin sorulara soruş biçimi, bilmeceleri ve diğer malzemeleri çocuğa sunuş biçimidir. Değişik yaş gruplarındaki çocukların standartları için uygulanan testler belirli bir yolla geliştirilmiştir. Standartların sabit olması ve değişmemesi içi testlerin hep aynı biçimde uygulanması gerekir. Aileler her zaman çocuklarının verilen görevde başarılı olabileceğini testi yapan kişinin soruları başka biçimde soracağını veya çocuğa ekstra yardımda bulunacağını sanırlar. Psikolog ailenin bu gözlemini cevaplandırırken sadece elde edilebilecek puanın standart biçimini söyler. Okulda gerekli olan becerilerin tümü görevleri birçok şekilde yapabilmeyi gerektirir; test çocuğun bu koşulları yerine getirmekten yoksun olduğunu ortaya çıkarabilir. Bazen yüz yüze test etmek psikologa çocuğun sorunları hakkında yeterli bilgi vermeyebilir. Böyle bir durumda psikolog çocuğun okuluna giderek onu orada gözlemleyebilir. Okula gidebilmek için okul müdüründen izin almak gerekir. Böyle durumlarda en iyisi ziyareti sanki bütün sınıf için yapılıyormuş gibi ayarlamaktır.

Kullanılan test çeşitleri

Her psikolog çocuk için en yararlı olduğunu düşündüğü testi ya da testleri seçecektir. Birçok test vardır ve psikolog bunlardan birkaçını seçip iyice incelemelidir. Bilinen ve tahmin edilen öğrenme zorlukları için yapılan testleri 3 temel şekilde ayırabiliriz:

  • Zekâ testleri
  • Okul becerisi testleri
  • Diğer özel beceri testleri

 

Zekâ Testleri

Bu test birçok maddeyi kapsar ve genel zekâyı inceler. Bazı testler öğrenme zorluğu çeken veya yazma bilmeyen çocuklara uygundur. Bunlar okul becerilerini hesaba katmadan zekâyı ölçebilirler. Bir zekâ testi sadece çocuğun zekâ seviyesini ölçmez aynı zamanda onun bazı güçlülük ve zayıflıklarıyla ilgili elle tutulur birtakım bilgiler de verir. Testte verilen değişik görevler genellikle küçük gruplar halindedir. Her bir testten elde edilen puan ayrı bir zekâ alanını ortaya çıkarır. Okul çağındaki çocuklar için kullanılan en yaygın test Wechsler çocuklar için zekâ cetvelidir, çocuğun konuşma becerileriyle ilgili sözlü puanını ölçer. Bu puanların karşılaştırılması çocuğun bu alanlardan birinde zorluk çekip çekmediğini gösterecektir.

Okul Becerisi Testleri

Bunlar okuma, heceleme ve aritmetik konularını kapsar. Öğrenme zorluğu çeken bir çocukta genellikle bu testlerden bir veya birkaçını zekâ testine ek olarak uygulamak psikolog için önemlidir.
Okul becerisi testleri çocuğun yaşıtlarından ayrı olarak belirli bir öğrenme alanındaki becerisinin seviyesini ortaya çıkarır ve test edilen alanda çocuğun zorluğu konusunda bilgi verir. Bu testler belirli becerilerde zorlanmayla ilgili ileriki bölümlerde anlatılacaktır (5-8. bölümler). Diğer Özel Beceri Testleri Bunlar öğrenme zorlukları çeken çocuklara uygulanan diğer testlerdir; bunlar dil testlerini (bir konuşma terapisti tarafından uygulanabilir) kapsar. Dil testleri 9. bölümde anlatılacaktır. Bunlar ayrıca psikolog, bir doktor, ilgili terapist yada psikoterapist tarafından hazırlanacak hareket kabiliyeti testlerdir. Bunlar 11. bölümde anlatılacaktır. Psikologlar ayrıca öğrenmede rol oynayan belirli beceri alanlarıyla ilgili bazı testler de uygularlar. Bunlar görsel algılama yeteneği, sesleri ayırabilme ve sıralama organizasyonunu kapsar. Bunlar sonraki bölümlerde anlatılacaktır. Bu testlerin sonuçlarının yorumlanması çocuğun öğretmenine ona yardım etmenin yolları konusunda birçok bilgi verebilir.

Fiziksel Olarak Çocuğun Araştırılması

Aileden bilgi toplandıktan sonra (buna "Özgeçmiş" denir) çocuk doktoru çocuk hakkında bilgi toplayacaktır. (buna "fiziksel araştırma" denir). Bu özgeçmiş almaya ve fiziksel araştırmaya göre bazı özel testler de düzenleyebilir. Özgeçmiş alırken ve çocuk hakkında bilgi toplarken doktor öğrenme zayıflığına yol açacak her türlü neden hakkındaki bütün bilgileri gözden geçirir. Birçok vakada hiçbir neden bulunamaz fakat seyrek olarak tedavi edilebilir, zayıf okul becerilerini gözden kaçırmamak için böyle bir araştırma temeldir. Hesaba katılmaması gereken öğrenme zayıflığı nedenleri şema 1'de gösterilmiştir.

Şema 1-Bir öğrenme zorluğu teşhisi koymadan önce hariç tutulması gereken öğrenme zayıflığı nedenleri:

  • Görme veya işitme zayıflıkları
  • Zihinsel olumsuzluk
  • Fiziksel olumsuzluk (beyinle ilgili)
  • Konuşma dilini anlamaktan yoksun olma
  • Sık sık okula gitmemek
  • Beyinsel hasar (beyin travması veya menenjiti takiben)
  • Epilepsi
  • Öğrenmeyi zayıflatan ilaç ve haplar

 

Bazı çocuklarda şema 1'deki durumlardan biri olabilir fakat çocuğun zayıf okul becerilerini tamamen açıklayamayabilirler. Bu durum başlıca problemi öğrenme zorluğu olan bir çocukta durumu kötüleştirecek bir faktör olabilir. Zayıf motivasyon dikkatsizler için bir tuzaktır çünkü birçok öğrenme zorluğu olan çocuk problemleri sonucu zayıf motivasyonlu olur ve okuldan kaçar. Böyle durumlarda zayıf okul becerileri, zayıf motivasyona ve okula gitmemeye bağlanır. Bu çok yanlıştır. Çocuk doktoru veya psikologun belli bir konunun çocuğun probleminin tek nedeni mi yoksa belirli öğrenme zorluğu çeken bir çocukta ağırlaştırıcı faktör mü olduğu konusunda çok dikkatli bir yargıya varmasını gerektirir.

Fiziksel Tetkik

Çocuk doktoru çocuğun gelişimini inceler.(boy, kilo ve kafatası ölçüsü) vücudunda ara sıra belirli öğrenme zorluğunu çağrıştıran, az bulunan genetik sendromları akla getiren bir takım özellikler olup olmadığını inceler. Sinir sistemini göze çarpan bir anormallik delili bulmak için iyice inceleyecektir(ağır sinirsel işaretler gibi). Bu inceleme çocuğun kas gücü tonu ve refleksleri gibi koordinasyonunun ve dengesinin de kontrol edilmesiyle olur. Çocuk doktoru aynı zamanda çocuğun vücudundaki sinirleri de test eder. Doktor ayrıca hafif sinirsel işaretler denen ve çocuğun duygularının gelişmesi ve hareketlerini kontrol etmesi durumlarında daha çok zorlandığı anlaşılması zor olan delilleri de araştırabilir. Her ne kadar bu işaretler öğrenme zorluğu çeken çocuklarda ortak olsa da, öğrenme zorluğu olmayan bir çocukta da olabilir. Bunlar ağır sinirsel işaretlerle aynı anlamı taşımaz ve önemleri tartışma götürür.

Özel Testler

Önemli durumlarda çocuk doktoru bir takım özel testler de yapılabilir. Görme ve işitme testleri dışındaki testlerin yapılması zorunlu değildir, doktor bu testleri sadece çocuğun problemleri bu testleri gerektiriyorsa ister. Görme ve İşitme Testleri Görme ve işitme testleri öğrenme zorluğu olan her çocuğa yapılır. Çocuğun günlük koşullarda görüşü ve işitmesi normal gibi görünse de dikkatli bir testle öğrenmeyi zorlaştıracak küçük bir bozukluk bulunabilir. Bazı çocuk doktorları işitme ve görme testleri yapabiliyorlarsa da çoğu vakada görüşün bir göz doktoru, işitmenin de kulak burun boğaz doktoru tarafından test edilmesi önemlidir.
Kulak burun boğaz doktoru testi ses geçirmez bir odada yapacaktır. Çocuğa bir kulaklık takılır, değişik ve yükselen frekanslarla test edilir. Eğer aile doktorunuz ayarlamamışsa sizin için çocuk doktoru optalmolojist ve odiolojistle randevu ayarlayabilir.

Kromozom Testi

Genellikle öğrenme zorlukları kromozomlardaki bir bozuklukmuş gibi çağrışım yapar. Bunlar küçücük çubuk şeklinde genleri taşıyan yapılardır. Vücudun bütün hücrelerinde bulunurlar. Kromozomlardaki ekstra veya olmayan kromozomsal materyaller gibi anormallikler beynin oluşumunu ve fonksiyonunu bozabilir. Kromozomları test etmek için biraz kan alınır ve laboratuarda birkaç gün tutulur. Kan örneği bu arada gelişir ve rengini değiştirir. Böylece mikroskop altında kromozomlar görülebilir. Kromozomlardaki anormallikler öğrenme zorluğu olan çocuklarda pek fazla bulunmaz, doktor bunu sadece özgeçmiş alırken veya fiziksel tetkikle kromozomlarda bir anormallik olduğuna dair bir belirti bulursa yapar.

Elektroansefalogram(EEG): Bu beyinde bulunan normal elektrik aktivitesini ölçmek için yapılan bir testtir. Başa küçük diskler (elektrotlar) takılır ve bunlar beynin elektriğinin kâğıt üzerine kopyasını çıkartır. EEG testi çocuğun okuldaki başarısızlığının nedeninin epilepsi olduğundan şüpheleniyorlarsa çok yararlıdır. Bu durum tekrarlanan krizler halindedir. Çocuk bir müddet donar ve ne söylediğini anlamaz. Fakat epilepsi öğrenme zorluğunun çok ender sebeplerindendir. Çocuk doktoru eğer çocuğun hikâyesi epilepsiyi akla getiriyorsa bir EEG yapılabilir. Öğrenme zorluğunun diğer durumlarında EEG yararsızdır.

Nörometri: Bu bilgisayara bağlanan özel bir EEG aletidir. Nörometri yeni bir test ve öğrenme zorluğunun teşhisinde ancak bir deneme olarak kabul edilebilir.

Kafatası Röntgeni: kafatası röntgenleri genellikle öğrenme zorluğu olan çocuklarda hiçbir anormallik göstermeyecektir ve sık yapılmaz. Sadece kafatası röntgenindeki anormal bulguların öğrenme zorluğuyla bir ilişkisi olduğunun sanıldığı seyrek durumlarda yapılır.

Kompüterize eksen tomografisi (cat taraması) ve manyetik yankılanmanın mercekten görülmesi:
Bu testler beynin yapısının ayrıntılı ve kompüterize bir resmini çıkartmayı sağlar. Ket taraması röntgenleri kullanırken manyetik yankılama görüntüsü manyetik alanları kullanır. Bu testler öğrenme zorluğu olan çocukların büyük çoğunluğunda hiçbir anormallik göstermeyecektir. Bunlar sadece doktor bir takım diğerleriyle ortak olmayan durumların varlığından şüphelenirse yapılır.

Bulguların Ailelere Anlatılması

Psikolog ve çocuk doktoru çocuğu test ettikten sonra kısa bir şekilde bulgularını açıklarlar. Ailelerin genelde kendilerine inceleme sırasında söylenenleri hatırlayamadığı ve soru sormayı unuttukları iyi bilinir. Eğer söylenenlerin küçük bir kısmını dahi anlamazsanız, incelemeden sonra soru sormaktan çekinmeyin yada kafanızı kurcalayan sorular için daha sonra telefon edin. Ayrıca incelemenin bir kopyasının size gönderilmesini istemelisiniz. Bütün raporların kopyalarını koymak için bir dosya açmanız iyi bir fikir olabilir. Böyle bir dosya gelecekte çocuğunuzu görecek diğer doktorlar için kullanışlı olabilir.

Uygun Bir Eğitim Planı Tavsiye Etmek

Psikolog ve çocuk doktoru durumu değerlendirdikten sonra çocuğunuza yardım edebilmek için yollar tavsiye edebileceklerdir. Unutmayın ki bunlar sadece önerilerdir, siz çocuğunuzu ve ailenizi daha iyi tanırsınız ve bu önerilerin çocuğunuza ve ailenize uygun olup olmadığına siz karar verirsiniz. Eğer öneriler sizi memnun etmiyorsa psikolog ve doktora söylemekten çekinmeyin ki alternatif yöntemler aranabilsin. Genellikle incelemeden sonra doktorun veya psikologun çocuğun öğretmeniyle konuşması yararlıdır.

İncelemeleri Gözden Geçirmek

Eğer bir çocuğun problemlerinin ne olduğuna karar verildiyse tekrar inceleme gerekmez fakat çocuk hala zorluk çekiyorsa çocuğun gelişimini ve karşılaşılacak diğer özel ihtiyaçlarını temin etmek için başka incelemeler yapılmalıdır. İncelemeler arasındaki mesafe psikolog ve doktorun kişisel kararlarına kalır. Psikologlar bu testleri çok sık uygulayamazlar çünkü bu çocuğun görevleri yerine getirmeyi ne kadar öğrendiğini anlamasına engel olur ve böylece sonuç geçersiz sayılır. Birçok test 12 aydan önce yapılamaz. İncelemeler her zaman kurallara göre yapılmayı gerektirmez, fakat gelişimi tartışmak için bir fırsata ihtiyaç duyar. Çocuğun öğretmeninden alınacak rapor bütün incelemelerde istenebilir.

kitap indeksi












 
Mart 2024
  Pzt     Sal     Çrş     Prş     Cum     Cts     Pzr  
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31


YETİŞKİN PSİKOLOJİSİ SORUNLARI





































İŞ YAŞAMI PSİKOLOJİSİ SORUNLARI








CİNSELLİK




















 
 

Sitedeki tüm yazılar Uzman Psikolog Alanur Özalp'e aittir. Tüm hakları saklıdır. İzin almadan kullanılamaz.