2
1

2
1


2
ÇOCUK PSİKOLOJİSİ SORUNLARI
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1


2
1

2
GENÇLİK PSİKOLOJİSİ SORUNLARI
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1


2
1

2

BEYOĞLU BELEDİYESİ İLE BİRLİKTE GERÇEKLEŞTİRDİĞİMİZ MUTLU AİLELER MUTLU ÇOCUKLAR SEMİNERLERİMİZİ TAMAMLADIK.
1

2
1

.: İNTERNETİN GüVENLİ KULLANIMI İÇİN ANNE-BABALARA ÖNERİLER :.

İnterneti asla bir bebek bakıcı ya da çocuk yetiştiricisi olarak düşünmeyin. Size zaman kalması için, çocuğunuzun kendi odasında bilgisayar başında uzun zaman geçirmesine müsaade ettiğinizde çocuğunuza iyilik yapmadığınızı bilin. Sizin bırakacağınız boşluğu İnternetin dolduracağını unutmayın!

İNTERNET KULLANIMIYLA İLGİLİ KURALLAR BELİRLEYİN !

İnternet kullanımı ile ilgili olarak, belirli olarak, belirli ve kesin kurallar koyun ve başta kendiniz olmak üzere ailedeki herkesin bu kurallara uyması konusunda kararlı olun.

AİLE SÖZLEŞMESİ YAPIN!

Aile içerisinde, internet kullanımıyla ilgili belirlediğiniz kurallar da içeren bir aile sözleşmesi yapın, ailedeki  tüm fertler bu sözleşmeyi imzalasın ve antlaşmayı bilgisayarınızın yakınında görünür bir yere asın.

ZAMAN SINIRLAMASI YAPIN!

Çocuğunuzun internet başında geçireceği zamanı mutlaka sınırlayın. Çocuğunuzun internette kalacağı süreleri karşılıklı anlaşarak belirleyin. Onu, dışarıda oyun oynamak, spor yapmak, ailesiyle ve arkadaşlarıyla vakit geçirmek, kitap okumak, müzik dinlemek  gibi alternatiflere yönlendirin.

"Çocuğunuza zaman ayırmaya özen gösterin, alternatif faaliyetlere mümkünse siz de onunla birlikte iştirak edin ve özellikle tüm aile bireylerinin katıldığı ortamlar yaratmaya çalışın"

İNTERNETE KARŞILAŞTIĞI HERŞEYE  İNANMAMASI KONUSUNDA ÇOCUĞUNUZU UYARIN!

"İnternete okuduğunuz, gördüğünüz ve karşılaştığınız her şey doğru değildir" gerçeğini aklınızdan çıkarmayın ve çocuğunuzu mutlaka şu şekilde uyarın:

"Şüpheci ol! Karşındaki kişi her zaman kendisini tanıttığı gibi bir kişi olmayabilir. İnternetten edindiğin bilgiler ve görüntüler ise seni yanıltabilir" Yapı olarak çocuklar kuşkucu olmadıklarından, internette var olan tehlikelere çok daha açık savunmasızdırlar!

ÇOCUĞUNUZLA BAĞLANTIYI KOPARMAYIN!

Çocuğunuzla, internete neler yaptığı, kimlerle iletişim halinde olduğu konusunda sürekli konuşun. İnternette karşılaşabileceği olası tehlikelerle ilgili olarak onları uyarın, bilgilendirin. Çocuğunuza internetle ilgili olarak onunla yaptığınız tüm bu konuşmaları ve yapacağınız sınırlamaları, onun özgürlüğünü kısıtlamak için değil sadece bir ebeveyn olarak onu korumak onu korumak için yaptığınızı hatırlatmayı sakın unutmayın!

ÇOCUĞUNUZUN İNTERNET ADIMLARINI TAKİP EDİN

Düzenli aralıklarla çocuğunuzun internet aktivitelerini kontrol edin ve herhangi bir sorun ya da sizi rahatsız eden bir durumla karşılaştığınızda, çocuğunuzla bu konuyu, uygun ve çözüm odaklı bir üslupla konuşun.

UNUTMAYIN!

Çocuğunuzun  internette neler yaptığını kontrol etmeniz, onun özel hayatına ve internet kullanım özgürlüğüne yaptınız bir müdahale değildir.

ŞİFRE VE KİŞİSEL BİLGİLERİNİ PAYLAŞMAMASI KONUSUNDA ÇOCUĞUNUZU BİLGİLENDİRİN!

İnternetteki kullanıcı adı, şifreler ve kişisel tüm bilgilerin kendisine ait çok özel ve önemli bilgiler olduğu ve bu bilgileri en yakın arkadaşlarıyla bile olsa kimseyle paylaşmaması gerektiği konusunda çocuğunuzu mutlaka uyarın!

Çocuğunuza bu anlamda verebileceğiniz en temel tavsiyeler: İsim, adres, telefon numarası, okul adı gibi kişisel bilgilerini paylaşma!. İnternette tanıştığın insanlarla tek başına görüşme! Tanımadığın kişilerde gelen e-mailleri açma! Tanımadığın insanlarla fotoğraflarını asla paylaşma! "Bir çok Avrupa ülkesinde ve Amerika'da yapılan araştırmalar, özellikle 8-14 yaş arası çocukların, internette kendilerine ailelerine ait kişisel bilgileri tanımadıkları kimselere ve sitelere vermeye meyilli olduklarını göstermiştir."

AŞIRI TEPKİLER VERMEYİN!

İnternette yaşadığı herhangi bir sorun olduğunda, çocuğunuzun bu durumu sizinle paylaşabileceği konusunda kendisini rahat hissetmesini sağlayın ve bu durumu sizinle paylaştığında aşırı tepki vermeyin, onunla birlikte çözüm bulmaya çalışın.

UNUTMAYIN!

Sorunlarla karşılaşmak çocuğunuzun suçu olmayabilir! İnternette sadece çocuklar değil, yetişkinlerde istemediği içeriklerle karşılaşabilir. Vereceğiniz  aşırı tepkiler (örn:İnternetin yasaklanması gibi), çocuğunuzun bir daha sizinle internet hakkında hiçbir şey  paylaşmamasına ve böylelikle de tehlikelere daha açık ve savunmasız hale gelmesine neden olacaktır.

ŞİKAYET EDİN!

Çocuğunuzun internetle ilgili herhangi bir konuda tehlikede olduğunu hissettiğinizde ya da çocuğunuz sizinle böyle boş durumu paylaştığında mutlaka harekete geçin.

İnternette karşılaşabileceğiniz uygunsuz içerikli,zararlı ve rahatsız edici siteleri  www.ihbarwb.org.tr adresine  ya da 0 312 582 82 82 no.lu telefona şikayet edebilirsiniz.

FİLTRELEME PROGRAMLARI KULLANIN!

İnternet kullanımda zararlı içeriği ulaşımı engelleyen ve ailelere bu anlamda yardımcı olan filtreleme programları kullanın. Bu sayede çocuğunuzu, internet karşısında güvene almaya bir adım daha yaklaşmış olursunuz.

VİRÜSLERDEN KORUNUN


Bilgisayarınıza mutlaka güvenlik duvarı içeren bir anti-virüs programı yükleyin. Anti-virüs programınızı düzenli olarak güncelleyin!

ÇOCUĞUNUZUN  SOSYAL  AĞ ÜYELİKLERİNİ İZLEYİN!

Sosyal ağ adıyla adlandırılan arkadaşlık siteleri çocuklar ve gençler arasında çok popüler olan sitelerdir. Eğer çocuğunuz bir sosyal ağa üyeyse (facebook,myspace,twitter vb.) mutlaka orada neler yaptığı ve kimlerle arkadaşlık kurduğuyla ilgili bilgi sahibi olmaya çalışın. Çocuğunuzun üye olduğu sosyal ağa siz de üye olabilir ve çocuğunuzla arkadaşlık kurarak neler yaptığı konusunda çok rahat bilgi sahibi olabilirsiniz. Asla yasaklayıcı politikalar izlemeyin. Özellikle ergenlik çağında çocuklar, bu duruma hiç istemediğiniz tepkiler verebilir  ve sizi yanlış yönlendirebilirler.

BİLGİSAYAR OYUNLARINA  DİKKAT  EDİN!

Çocuk ve gençler için bilgisayar oyunları, sevilen ve yaygın bir serbest zaman uğraşıdır. Ebeveyn olarak bilgisayar oyunları ile ilgili şu noktalara dikkat edin: Çocuğunuzun oynadığı ve çok sevdiği oyunlar ve siteler hakkında bilgi edinin. Oynadığı oyunlar hakkında onunla konuşun. Oynadığı oyunu onunla birlikte siz de oynamaya çalışın. Bu sayede hem oyun hakkında daha fazla bilgi sahibi olur hem de çocuğunuzla vakit geçirmiş olursunuz. Birlikte oyun oynama süresi kararlaştırıp, onun bu süreye uymasını sağlayın. Oynadığı oyunlardaki yaş sınırlamalarına mutlaka dikkat edin. Oyunlar asla eğitim aracı olarak görmeyin. Unutmayın ki bilgisayar oyunlarını ödül ya da ceza aracı olarak kullanmanız, oyunu onun için daha önemli yere koymanız anlamına gelecektir. Bunun yerine bağlayıcı kurallar koymayı tercih edin: Önce ev ödevleri, sonra bir mola, daha sonra da bir saat bilgisayar oyunları gibi.

ÇOCUĞUNUZUN  ÖĞRETMENLERİYLE  İLETİŞİM HALİNDE OLUN!

Çocuğunuzun öğretmenleri ve okul yönetimi ile devamlı olarak diyalog halinde olun. Sizlerden sonra çocuğunuzda meydana gelebilecek ruhsal değişiklikleri en iyi onlar anlayacak ve size yardımcı olacaklardır. Çocuğunuzun internetle olan ilişkisinin artık bağımlılık haline dönüştüğünü ve ruhsal gelişimini olumsuz yönde etkilediğini düşünmeye başladıysanız geç kalmadan bir uzmandan ya da okulundaki uzman öğretmenlerden yardım alın!

BİLİNÇLİ BİR İNTERNET KULLANICISI  OLMASINI SAĞLAYIN!

Çocuğunuza, tıpkı gerçek hayatta olduğu gibi,internet kullanmanın da kuralları olduğu ve bu kurallara uyulmadığında belli sorumluluklara maruz kalınabileceği konusunda uyarın ve bunu anladıklarından emin olun. Özellikle telif hakları, fikri mülkiyet hakları, tehdit, hakaret ve müstehcenlik gibi konularda onları bilgilendirin. "Çocuğunuzun iyi ve bilinçli bir internet kullanıcı olması yolunda adım atmak için geç kalmayın."












 
Mart 2024
  Pzt     Sal     Çrş     Prş     Cum     Cts     Pzr  
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31


YETİŞKİN PSİKOLOJİSİ SORUNLARI





































İŞ YAŞAMI PSİKOLOJİSİ SORUNLARI








CİNSELLİK




















 
 

Sitedeki tüm yazılar Uzman Psikolog Alanur Özalp'e aittir. Tüm hakları saklıdır. İzin almadan kullanılamaz.