2
1

2
1


2
ÇOCUK PSİKOLOJİSİ SORUNLARI
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1


2
1

2
GENÇLİK PSİKOLOJİSİ SORUNLARI
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1


2
1

2

BEYOĞLU BELEDİYESİ İLE BİRLİKTE GERÇEKLEŞTİRDİĞİMİZ MUTLU AİLELER MUTLU ÇOCUKLAR SEMİNERLERİMİZİ TAMAMLADIK.
1

2
1

"Firmamızın yöneticisi Uzman Psikolog Alanur ÖZALP
EMDR Derneği üyesidir"

EMDR, ETKİLİ VE HIZLI BİR PSİKOTERAPİ TEKNİĞİDİR

EMDR, göz hareketleri ile sistematik duyarsızlaştırma ve yeniden işleme diye çevrilebilir. Kısaca işlenmemiş bilgiyi, sağlıklı işleme anlamına geliyor. Amerikalı psikolog Francine Shapiro tarafından 1987’ de keşfedilen bir psikoterapi tekniğidir. Sharipo yaptığı araştırmalar sonucu göz hareketi ile duyarsızlaştırmanın(EMDR) travmatik yaşantıların olumsuz etkilerini önemli derecede azalttığı göstermiştir. EMDR iki yönlü göz hareketleri ya da iki yönlü uyarıları (ses, dokunma) kullanan bir bilgi işleme yöntemidir. EMDR, kişinin yaşama daha iyi uyum sağlamasını, daha sağlıklı insan ilişkileri kurabilmesini ve hayatla ve zorluklarla daha olumlu başa çıkma yöntemleri geliştirmesini sağlar. Bu yöntem ile olumsuz ve acı veren yaşantıların görüntüleri silinirken, yerine daha olumlu anılar, bilgiler, farkındalıklar getirilir.  EMDR, adeta “sihirli bir değnek” deymiş gibi iyileşmeyi daha hızlı sağlar.

EMDR (göz hareketleri ile duyarsızlaştırma ve yeniden işleme) savaş sonrası travma, taciz, doğal afetler (deprem, sel vb..), ve ya çocukluk döneminde yaşanan üzücü olaylar gibi rahatsız edici deneyimlerin neden olduğu duygusal sorunların yanı sıra fobilerde ve korkularda (uçak, kapalı alan, yükseklik, böcek, temizlik..), panik bozukluk, beden algısı bozukluğu, obsesyonlar, takıntılar, öfke ve stres yönetimi, depresyon, çocuk ve ergenlerde yaşamış oldukları travmalara bağlı semptomların iyileşmesinde kullanılır.

EMDR’ ın amacı kişinin olumsuz yaşantısı ile ilgili bilgiyi hızlı bir şekilde işlemesini sağlamaktır. Normalde bilgi beynimize geliyor ve bir işlemden geçiyor. Fakat travma anında zihindeki bilgi işlenmeden orada o haliyle donuyor. İşte problem burada başlıyor. Siz, o olayı sağlıklı yaşayıp işlemediğiniz, yani yüzleşmediğiniz için problem yaşıyorsunuz. EMDR bu türlü travmalar ile yüzleşme yollarından bir tanesidir. Yani travma sonrası süreçte sağlıklı şekilde işlenmemiş anıyı işlemek üzere zihni harekete geçirir.

EMDR, yetersiz kalan bir işleme sürecini harekete geçirerek travmatik anıların günlük hayatta insan yaşantısını kesintiye uğratan, hayatı zorlaştıran kötü anıları yeniden yapılandırdığı için kişinin hayatına kaldığı yerden devamını sağlar.

Psikolojik problemlerin çoğunda sorun, kişinin yaşadığı olumsuz olay ya da olayların etkilerinin azalmayıp hala devam etmesidir. Yani geçmiş, geçmişte kalmamış hala bugünde yaşanmaktadır. EMDR, psikolojik travmanın yer aldığı tıkanmışlığı, kilitlenmişliği açar. Böylece kişinin kaynaklarını harekete geçirerek iyileşmeyi başlatır. Beyinde tıkanıklığa sebep olan travmatik yaşantının işlenmesine olanak tanır. Dolayısıyla beyindeki duygusal yaralar hızla iyileşir.

EMDR bir psikoterapi yöntemidir. Psikolojik sorunların çözülmesinde son derece hızlı ve etkili bir yöntemdir.












 
Mart 2024
  Pzt     Sal     Çrş     Prş     Cum     Cts     Pzr  
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31


YETİŞKİN PSİKOLOJİSİ SORUNLARI





































İŞ YAŞAMI PSİKOLOJİSİ SORUNLARI








CİNSELLİK




















 
 

Sitedeki tüm yazılar Uzman Psikolog Alanur Özalp'e aittir. Tüm hakları saklıdır. İzin almadan kullanılamaz.