2
1

2
1


2
ÇOCUK PSİKOLOJİSİ SORUNLARI
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1


2
1

2
GENÇLİK PSİKOLOJİSİ SORUNLARI
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1


2
1

2

BEYOĞLU BELEDİYESİ İLE BİRLİKTE GERÇEKLEŞTİRDİĞİMİZ MUTLU AİLELER MUTLU ÇOCUKLAR SEMİNERLERİMİZİ TAMAMLADIK.
1

2
1


FOBİ (KORKU)

Klasik anlamda fobi, normalde korkulmayacak belli bir durum ya da nesne karşısında ortaya çıkan korkudur. Hasta bu belli durum ya da nesne karşısında normalde bu denli korkulamayacağını bilir. Korkusunu anlamsız ve yersiz bulur. Fakat yinede korktuğu nesne ya da durumdan kaçınır. Fobiler Yunanca ve Latince adları ile şu şekildedir: zoofobi (hayvan korkusu), klaustrofobi(kapalı yer korkusu), agorofobi (açık yer korkusu), eritrofobi (yüz kızarma korkusu), mizofobi (pislik korkusu), niktofobi ( gece korkusu), koprofobi (dışkı korkusu), pirofobi (ateş korkusu), ksenofobi (yabancı korkusu).

Fobiler korkunun ortaya çıktığı uyarana göre üçe ayrılabilirler:

  1. Nesne fobileri (böcek, kelebek, köpek, sivri uçlu eşya.)
  2. Durum fobileri (kapalı yer, açık yer, asansör, yüksek yer, karanlık yer, yüz kızarması ve kalabalıkta konuşma korkuları.)
  3. İşlev fobileri (altına kaçırma, gaz kaçırma, terleme, vb.)

BELİRTİLER VE BULGULAR

Fobik kişide, fobi nesnesi karşısındaki korku belirtilerinin dışında başka bir bozukluk genellikle bulunmaz. Fobik durumda şu klinik belirtiler görülür: Şiddetli korku, fobi nesnesinden kaçma gereksinimi, korku sırasında daha önce tanımlanmış olan korkunun bütün fenomenolojik belirtileri ve korku nesnesinden uzaklaşınca kişinin rahatlaması. Fobiler üç ana grupta ayrılmıştır:,

 

A) Agorafobi

      Fobiler arasında sık görülen agorafobi eskiden yalnız meydanlardan, açık yerlerden korku olarak bilinirdi. Şimdi agorafobi çok daha geniş bir anlam taşımaktadır. Yalnız başına kalmak, yalnız sokağa çıkmak, kalabalık yerlere girmekten duyulan korkular artık agorafobi sayılmaktadır. Panik bozukluğuna bağlı olmayan agorafobinin nadir olduğu anlaşılmaktadır. Çoğu agorafobinin temelinde panik nöbetleri bulunmaktadır. Yani hasta panik nöbetleri geçireceği korkusu yüzünden yalnız başına sokağa çıkmamakta, kalabalığa girmemektedir. Bu nedenle DSM-III-R ye göre agorafobi ağır kaçınma davranışı gösteren panik bozukluğudur. Agorafobi bireyin herhangi bir yerde panik nöbeti geçirme ve oradan çıkamama, tıkanıp kalma, hiçbir seçeneği olmaması korkusudur. Çoğu zaman kişi, bu panik sırasında öleceğinden ya da kontrolünü yitirerek çılgınca bir şey yapacağından, örneğin deli olmaktan korkar. Aslında hastaya deli olmak ne demektir diye sorulduğunda bunun tanımlamasını da yapamaz. Bu, gerçekte kontrolünü tümden yitirme, ya düşüp olduğu yerde bayılma ya da çılgınca bağırma çılgınca bir şey yapma korkusudur. Çoğu zaman yanında güvendiği birileri olursa öleceği, deli olacağı, düğüp bayılacağı korkusu yatışır. Fakat hiç beklenmedik bir anda panik nöbetleri yeniledikçe artık hastada nöbetler ya gelirse korkusu yerleşir. Ağır agorafobikler yaşamın birçok etkinlerinden uzaklaşır. Bir süre sonra yaşamları o kadar kısıtlanabilir ki zamanla ciddi çökkünlük durumlarına da girebilirler.

 

B) Sosyal fobiler

     Toplum içinde otururken, konuşurken, ya da herhangi bir eylem yaparken kızarma, terleme, ellerin titremesi, kendini küçük düşürecek yanlış bir şey yapma korkusu olarak algılanır. Bu nedenle kişi topluluk içine girmekten kaçınır, girmek zorunda kalınca bunaltının bütün öznel ve nesnel belirtileriyle rahatsız olur. Hasta bu korkunun belirtilerinin topluluk içinde herkes tarafından fark edileceğinden de korkarak topluluğa girmekten çeşitli bahaneler bularak kaçınır. Ülkemizde tipik sosyal fobi türünde olmasa bile, topluluğa girme, toplulukta konuşma, toplulukta özgürce davranabilme konularında çekingenlik oldukça sık görülen bir durumdur. Bunların büyük bir kısmı, klinik düzeyde bir rahatsızlık olarak ele alınmayabilir. Ama gerçekten yüzü kızaracak, elleri titreyecek veya topluluk içinde yanlış bir şey yapacak diye ileri derecede endişe ve kaygıya kapılan kişilerin hekime başvurmaları da oldukça sık görülmektedir.

 

C)Özgül fobiler

Belli nesneler veya durumlardan anormal korkudur. Örümcek, kelebek, yılan, kedi, köpek, hamamböceği, karanlık, fırtına, kapalı yer, yükseklik fobileri en sık karşılaşılan özgül fobilerdendir. Bunları agorafobi ve sosyal fobilerden ayırt ettiren özellik özgül durumlar ve nesneler karşısında korkunun belirmesidir. Bu özgül nesneler ve durumlar olmadığında hastada rahatsızlık belirtisi yoktur. Bunlardan uzak olduğu sürece hastanın yaşamını etkilenmemektedir. Yalnız fobi nesnesi ya da durumuyla yüz yüze gelince panik derecesinde korku ortaya çıkmaktadır. Hasta bu nesne ve durumların nerelerde bulunabileceğini önceden inceler ve ona göre sakınarak sıkıntıdan kendini korumaya çalışır. Fakat sık karşılaşılan nesnelere karşı korku yaşamı çok kısıtlayıcı olabilir.

 

 

  anasayfa












 
Mart 2024
  Pzt     Sal     Çrş     Prş     Cum     Cts     Pzr  
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31


YETİŞKİN PSİKOLOJİSİ SORUNLARI





































İŞ YAŞAMI PSİKOLOJİSİ SORUNLARI








CİNSELLİK




















 
 

Sitedeki tüm yazılar Uzman Psikolog Alanur Özalp'e aittir. Tüm hakları saklıdır. İzin almadan kullanılamaz.