2
1

2
1


2
ÇOCUK PSİKOLOJİSİ SORUNLARI
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1


2
1

2
GENÇLİK PSİKOLOJİSİ SORUNLARI
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1


2
1

2

BEYOĞLU BELEDİYESİ İLE BİRLİKTE GERÇEKLEŞTİRDİĞİMİZ MUTLU AİLELER MUTLU ÇOCUKLAR SEMİNERLERİMİZİ TAMAMLADIK.
1

2
1

 

.: Köşe Yazıları :.

HİPERAKTİF ÇOCUKLARDA YATAK ISLATMA

Hiperaktif çocuklarda y atak ıslatmaları daha fazla görülür ve büyük yaşlara kadar da devam eder. Bu gruptaki çocuklarda uyku derin ve ağırdır. Aileleri onları uykuları çok ağır diye ifade etmektedirler. Bu problem çocukların kendi durumlarından kaynaklanmaktadır. Bu problemin hiperaktif çocuklarda sık görülmesinin iki nedeninden bahsedeceğiz.
Çocuk gündüz hareketli olduğu için yaşıtlarına oranla daha fazla yorulurlar. Akşam uykuya düşüp bayılır sızıp kalırlar. Bu durum onun uykusunu iki kat daha ağırlaştırmış olur. Böylece gece tuvaletini geldiğini fark edip tuvalete kalkamaz. Gündüz çok yorgun olduğundan dolayı dinlenebilmesi gerektiği için uykusu o kadar ağırlaşmıştır ki çocuk bir sarhoşun kendinden geçmesi gibi uykuya bayılıp düşmüştür.
Gece ıslatmasında irsiyet faktörü rol oynamaktadır. Hiperaktivitede de irsiyet faktöründen söz edilmektedir. Çoğunlukla gece ıslatma problemi olan çocukların ailelerinin birincil veya ikincil bireylerinin çocukluklarında bu problem görülmüştür. Hatta bazen hem annede hem babada bu problemin görülmüş olduğunu görüyoruz. İş bununla da kalmıyor. Annede ve ailenin diğer büyüklerinde de aynı problemin yaşandığını görüyoruz. Hatta dayılarda, teyzelerde, amca veya halaların küçüklüklerinde de bu problemin var olduğunu ve büyük yaşlara doğru bu problemin devam ettiğini görebiliyoruz. Böyle durumlarda irsiyet faktörü işin içine girmektedir. Bu çocuklar bu konudaki tedaviye gelmeye zorlanırlar. Çünkü hem onların hem de ailelerinin hayal güçleri çok geniş olduğu için olumsuz durumları da hayal eder, düşünürler. Bazı uygulamaları düşüncede birleştirerek tedavinin yan etkilerinin çocuklarda kalıcı sorunlar bırakabileceğini düşünerek tedaviyi hep geciktirirler. Belli bir yaştan itibaren de tedaviye gelmek hem çocuk hem ailesi için utandırıcı olabilmektedir. Çocukta tedavide bir yerleri acıyacak ona kızılacak, uzvu kesilecek veya yakılabilecek gibi korkunç hayaller geliştirebilir. Bazen de ailenin onu bu sorundan vazgeçirebilmek için kullandığı korkutucu sözler kafasını daha fazla karıştırabilir. Örneğin aileler doktora götürürüz o da kocaman bir iğne yapar. Ne kadar acır diye çocuklarını korkutabilmektedirler.
Çocuğun yaşı 14 - 15 olduğunda utanma duygusu artık çok ön plana çıkmıştır. Böyle durumlarda bu problemi olanları ya askerlik öncesi ya da evlilik öncesi veya sonrasında ancak tedaviye alabilmekteyiz. Bu konuda karşılaştığımız diğer bir zorluk ise çocuk doktoruna veya ürolojiye giden çocuğun durumu düzelmedi ise ailenin aklına bir psikologa götürmek gelmez. Eğer götürülen doktor önerirse veya bu problemi psikologa gidince ortadan kalkmış bir komşu veya bir yakını devreye girebilirse tedavi için psikologa gidilir. Bu problemin psikolojik tedavisi kısa, kolay ve kalıcıdır. Biz psikologlar aileye ve çocuğa bu durumu anlatırız.

Köşe yazıları












 
Mart 2024
  Pzt     Sal     Çrş     Prş     Cum     Cts     Pzr  
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31


YETİŞKİN PSİKOLOJİSİ SORUNLARI





































İŞ YAŞAMI PSİKOLOJİSİ SORUNLARI








CİNSELLİK




















 
 

Sitedeki tüm yazılar Uzman Psikolog Alanur Özalp'e aittir. Tüm hakları saklıdır. İzin almadan kullanılamaz.