2
1

2
1


2
ÇOCUK PSİKOLOJİSİ SORUNLARI
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1


2
1

2
GENÇLİK PSİKOLOJİSİ SORUNLARI
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1


2
1

2

BEYOĞLU BELEDİYESİ İLE BİRLİKTE GERÇEKLEŞTİRDİĞİMİZ MUTLU AİLELER MUTLU ÇOCUKLAR SEMİNERLERİMİZİ TAMAMLADIK.
1

2
1

 

.: Köşe Yazıları :.

ÇOCUKLAR PSİKOLOGLARI TANIYOR MU?

Sevgili anne babalar bu yazıma çocuk psikologları ne iş yaparlar; çocuklarla nasıl ilişki kurarlar ve de çocuk ne zaman bir psikologa götürülmelidir konularında sizlere bilgi vermeye çalışacağım. Çocuk psikologları çocukların mutlu, başarılı ve kendine güvenen birer çocuk olmalarında yardımcı olacak şekilde eğitim almış teknik sağlık elemanlarıdır. Çocuk psikologları bu çok güzel ve önemli görevlerini üç aşamada yerine getirmektedirler.
1- Bu aşamada hiçbir sorun yoktur. Çocuk psikologu aileye ve de çocuğa danışmanlık ve rehberlik görevini yapar. Yani mutlu, başarılı ve kendi ayakları üzerinde durabilen bir çocuk yetiştirmek için dikkat edilmesi gereken noktalar, konular hakkında hem aileye, hem öğretmenlere hem de topluma bilgiler verir. Bu konularda devamlı araştırmalar yaparak çalışmalarını sürekli yeniler ve diğer kültürlerle ilişkilerini, bilgi alışverişini sürdürür.
2- İkinci görevi ise Çocuk psikologu çocuk hastalanmış veya bir psikolojik sorun ortaya çıkmışsa bu defa bu sorunun çözülmesi konusunda psikolog devreye girer ve tedaviye başlar. Burada bir örnek verecek olursak, örneğin kekemelik, konuşmada gecikme veya altını ıslatma olayının halledilmiş olması gereken üç yaş bitmesine rağmen çocuk hala altını ıslatmaya devam ediyorsa; bu defa psikolog bu soruna müdahale eder ve tedaviyi sağlar.
3- Üçüncü bakış açısı ise özel durumlarda hem eğitim hem de tedavi çalışması yapar. Bu özel durumlara örnek verecek olursak, zihinsel özürlü, okul başarısızlığı olan veya dikkat bozukluğu olan çocuklarla yapılan çalışmaları bu grupta sayabiliriz. Örneğin zekâ geriliğinde çocuk psikologu önce bu iş için geliştirilmiş testlerle çocuğun zekâ yaşını ölçer. Ölçme işleminden sonra ise bu konuda anne babaya bilgi ve eğitim verme çalışmasına başlar. Aile, çocuk ve yapabilecekleri konusunda bilgilenmiş olur. Psikolog hem aileye çocuğu eğitmek üzere bilgi verir, hem de çocuğa zekâ yaşına göre eğitim verir. Sevgili anne babalar yabancı ülkelerde yapılmış olan çalışmalarda; çocuklar psikologları çok sevmektedirler ve de ailelerine psikologa ne zaman gideceğiz diye baskı yapmaktadırlar. Türkiye'de bu alanda yapılmış büyük bir çalışma yok. Ama biz alanda çalışan kişilerin ufak çapta yaptıkları çalışmalar, bu sonuçları destekler yöndedir. Çocuğu psikologa götürmeye karar verdiğinizde ona doğru bilgi verin. Bir arkadaşıma veya bir komşuya gidiyoruz biçiminde yanlış bilgi vermeyin. Bu tür yanlış bilgiler çocuğun size ve gidilen psikologa karşı güvenini olumsuz yönde etkileyecektir.

Köşe yazıları












 
Nisan 2024
  Pzt     Sal     Çrş     Prş     Cum     Cts     Pzr  
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


YETİŞKİN PSİKOLOJİSİ SORUNLARI





































İŞ YAŞAMI PSİKOLOJİSİ SORUNLARI








CİNSELLİK




















 
 

Sitedeki tüm yazılar Uzman Psikolog Alanur Özalp'e aittir. Tüm hakları saklıdır. İzin almadan kullanılamaz.